Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Karlstads konkurrenskraft

I samband med gårdagens Företagssalong presenterade vi Socialdemokrater i Karlstad våra vallöften för stärkt konkurrenskraft och ett bättre företagsklimat. Det handlar om tre konkreta löften som kommer att stärka Karlstad i förhållande till andra medelstora städer. Vi hör ofta majoritetens företrädare tala om att Karlstad växer och Karlstad tar nästa kliv och blir en större stad. Så är det om Karlstad jämför sig med sig själv och inte med kommuner i samma storlek eller något större. Då tappar Karlstad oroväckande mycket på många områden. Umeå har dragit ifrån befolkningsmässigt och Örebro ökade med fyra gånger så många som Karlstad under 2017, Västerås bygger dubbelt så många bostäder och Växjö som är mest likt Karlstad i storlek har väsentligt bättre företagsklimat.

 

Karlstad måste växa för att klara framtidens välfärd och Karlstad måste växa för att kunna vara motorn i Värmland. Vi presenterar nu tre konkreta förslag för att stärka Karlstads konkurrenskraft.

 

1.       Socialdemokraterna i Karlstad går till val på att förverkliga våra 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat (se länk längre ner). Det räcker inte med möten och mingel utan det behövs konkret verkstad inom flera områden för att stärka Karlstads företagsklimat. En viktig del är attityden gentemot företag och företagande. Karlstad låg på 35:e plats i Sverige 2008, förra året låg vi på plats 74. Tidigare hade kommunen ett mål om topp-20 men det har majoriteten avskaffat istället för att jobba hårdare för att nå den nivån. Det finns inte en enskild åtgärd som löser situationen utan det behövs en bombmatta och den samlade effekten uppnås först när samtliga åtgärder är vidtagna.

 

2.       Socialdemokraterna i Karlstad och Socialdemokraterna i nuvarande Region Värmland är överens om att säkerställa en långsiktig lösning för den nya inkubatorverksamheten i Värmland. Sting Bioeconomy som har sin inriktning mot skoglig bioekonomi ska ges goda finansiella förutsättningar och vi är beredda att dubbla Karlstads kommuns årliga insats från en till två miljoner kronor. För den kommande treårsperioden innebär det en insats på sex miljoner kronor. Vår gemensamma ambition är att regionen svarar upp med motsvarande satsning och andra värmländska kommuner får också gärna bidra. Det är viktigt att inkubatorn får lägga sin tid på att utveckla nya företag och inte att jaga basfinansiering för att kunna bedriva sin verksamhet. Här har Karlstad och Värmland goda förutsättningar att vara nationellt ledande och internationellt konkurrenskraftiga och en sådan styrkeposition måste man fokusera på, försvara och utveckla.

 

3.       Socialdemokraterna i Karlstad vill förändra kommunens markpolicy så att försäljning av kommunal mark återigen blir möjligt. Det är viktigt för att säkerställa att nödvändiga bostads- och företagsetableringar inte uteblir. I de mest centrala delarna av Karlstad är det oerhört viktigt med kommunalt ägande då vi vet att markens användning växlar över tid och värdestegringen ska tillfalla Karlstadsborna. I andra lägen kan en försäljning vara direkt avgörande för att ett projekt överhuvudtaget ska bli av. Den flexibiliteten måste finnas om vi ska säkerställa bostäder och företagsetableringar i hela kommunen. Vi vill också öka kommunens nyinköp av råmark för att säkra en god tillgång och långsiktig reserv.


100 förslag för ett bättre företagsklimat och Sting Bioeconomys hemsida:

http://www.socialdemokraternakarlstad.se/var-politik/100-forslag-for-ett-forbattrat-foretagsklimat-i-karlstad/

 

http://www.stingbioeconomy.com/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: