Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Spännande uppdrag

Snart är 2019 här och den nya mandatperioden startar på allvar. Det är lite rörigt det här med mandatperiodsbyte. Först är det val i september, sedan samlas ett nytt fullmäktige i oktober som utser en ny kommunstyrelse som tillträder i november. Sedan beslutar fullmäktige om nya nämnder och bolagsstyrelser där nämnderna tillträder i januari och styrelserna i april efter vårens bolagsstämmor. Avslutningsvis utser kommunstyrelsen bemanning i en rad råd och andra samverkansorgan som också tillträder efter nyår. Samma procedur har skett i nya Region Värmland (gamla landstinget) som förutom ny bemanning också inrättar helt nya nämnder.

 

Men nu är i princip alla val och tillsättningar gjorda och jag vill tacka för det stora förtroende som jag har fått inför kommande mandatperiod och berätta lite om mina uppdrag. Jag har nämligen fått en väldigt intressant, spännande och rolig portfölj med fokus på jobb, tillväxt och infrastruktur.

 

Jag är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Karlstad. Vidare är jag kommunalråd i opposition på deltid med ansvar för just jobb och tillväxtfrågor. De frågorna knyter också an till mina uppdrag som vice ordförande i tillväxtutskottet under kommunstyrelsen och teknik-och fastighetsnämnden. Ett annat uppdrag med den kopplingen är ledamot i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 som arbetar för bättre och snabbare järnvägsförbindelse mellan våra huvudstäder men också bättre förbindelser mellan de större städerna i stråket. Jag kommer också att sitta med i E18-gruppen och styrgruppen för projektet Tåg-i-tid som också på olika sätt arbetar med infrastrukturen i delar av det stråket. Jag är också vice ordförande i Näringslivsrådet där ett antal företagare i Karlstad inom olika branscher ger värdefulla inspel till kommunens näringslivsarbete.

 

På regional nivå är jag ersättare i regionfullmäktige och regionstyrelsen och ledamot i den nya regionala utvecklingsnämnden. Det är en bra och viktig koppling då det mesta av infrastrukturprojekt och många näringslivsprojekt som Karlstads kommun är involverat i också omfattar flera andra kommuner eller hela länet. På motsvarande vis är det mycket av det som regionen arbetar med som har en koppling till residensstaden. Karlstad och Värmland är ömsesidigt  beroende av varandra och i en alltmer komplex värld så måste det ske en ökad samverkan och samordning för att stärka regionens attraktions- och konkurrenskraft.

 

Vi måste lösa infrastrukturfrågor inom länet så att man kan bo på ett ställe och arbeta eller studera på ett annat. Men man måste också enklare och snabbare ta sig ifrån Karlstad/Värmland till Oslo, Stockholm, Örebro och Göteborg. Vi måste höja utbildningsnivån och lösa framtidens kompetensförsörjning i en lång rad branscher. Vi måste få fler i arbete så att den enskilde kan förverkliga sina livs drömmar och ju fler som är i arbete desto mera resurser får vi in till vår gemensamma välfärd. Det handlar om jobb i både offentlig och privat verksamhet. Vi måste anställa fler inom skolan och vården men också få fler att våga starta företag eller anställa en eller flera ytterligare i sina befintliga företag. Vi måste förbättra hälsan, minska klyftorna i samhället och lösa klimat- och integrationsutmaningar.

 

Tyvärr är Socialdemokraterna i opposition i både kommun och region men jag kommer att jobba så hårt jag kan för att förverkliga de förslag som vi har inom de här områdena i våra lokala och regionala handlingsprogram. Och det är många bra förslag som jag återkommer till längre fram. Hoppet lever däremot fortfarande om ett Socialdemokratiskt styre på nationell nivå även om den här veckan har varit tung när det gäller budget- och statsministeromröstningarna i riksdagen.

 

Trevlig helg!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: