Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Allvarlig skolkritik

Igår kom beslutet att Skolinspektionen funnit att Karlstads kommun inte avhjälpt de konstaterade bristerna från inspektionen av Tingvallagymnasiet våren 2018. Detta trots att man haft sedan april på sig. Nu hotas kommunen av ett vite på drygt en miljon kronor men det allvarliga är förstås att ett stort antal gymnasieelever inte fått det stöd de har rätt till och riskerar att inte få en fullständig gymnasieexamen. En gymnasieexamen som vi vet är det allra viktigaste för att senare erhålla ett eget arbete.

 

Den 21-sidiga rapporten från Skolinspektionen är välskriven och samtidigt skrämmande läsning där det tydligt framgår att många elever inte får den individanpassade undervisning som de har rätt till för att klara nivån godkänt. Men det framgår även att skolan brister i att ge tillräckligt stimulerande uppgifter till högpresterande elever. Vidare är det skarp kritik kring trygghet och studiero där det till och med står citat: ”När det inte är studiero är det elever som pratar rakt ut, skriker i eller utanför klassrummet, ”tjafsar emot läraren” och gör annat än skolarbete som till exempel att se på film och serier och det stör övriga elever.”

 

De här bristerna är förstås i första hand ett ansvar för den aktuella skolan och dess ledning men den styrande blågröna minoriteten (M-MP-C-L-KD) har det yttersta politiska ansvaret och det här är inte den första allvarliga kritiken mot skolor i Karlstad. Tidigare har det även varit uppmärksammade granskningar av Frödingskolan och Nyeds skola. Det imponerar inte heller när den politiska minoriteten skickar fram gymnasiedirektören att kommentera beslutet. Här krävs det politiskt ledarskap och ansvarstagande. Det förtjänar elever, lärare och administrativ personal.

 

Som själv tidigare väldigt nöjd elev på både Frödingskolan och Tingvallagymnasiet skär det i hjärtat att läsa om de här granskningarna och bristerna!

 

Läs mer om de olika fallen här:

https://siris.skolverket.se/siris/ris.openfile?docID=595153

https://www.nwt.se/2019/01/10/kommunen-riskerar-vite-pa-12-miljoner/

https://www.nwt.se/2018/05/08/allvarlig-kritik-mot-frodingskolan/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6927887

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: