Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Löfven regerar

Stefan Löfven regerar som förhandlare och snart som statsminister. Idag har han efter drygt fyra månaders diskussioner nominerats av talmannen och ska prövas av riksdagen på fredag. Han har tidigare fällts två gånger men nu bedömer både han och talmannen att det finns en majoritet i kammaren som är beredd att tolerera honom som ny ordinarie statsminister.

 

Skulle det ske så har Stefan Löfven genom att vara modig och tålmodig lyckats med en historisk trippel: behålla den socialdemokratiska regeringsmakten, splittra Alliansen och ställa Sverigedemokraterna utan politiskt inflytande. Men det hade förstås inte gått utan partners och därför ska också de partier som nu ställer sig bakom Löfvenregeringen hyllas. För att de ställer sig på rätt sida av historien och för att de tar ansvar i en svår parlamentarisk situation.

 

Många på vänsterkanten har trots att det blir en S-ledd regering höjt sin röst emot den överenskommelse som slutits mellan S, MP, C och L men då ska man tänka på att det hittills är mest C och L som lyft fram sina favoritpunkter i uppgörelsen.

 

Där finns också mycket som vi Socialdemokrater drivit hårt. Inte minst fortsatt stora statsbidrag till kommuner och regioner som går till välfärdsverksamheter såsom sjukvården, skolan och äldreomsorgen. Det finns satsningar på polisen och försvaret som är nödvändiga i en orolig tid och det finns satsningar på pensionärerna. Jobben, jämställdheten och klimatet är också prioriterade områden i överenskommelsen.

 

Stefan Löfven har svetsat samman en ny politisk konstellation när andra sökt konflikt och konfrontation. För det förtjänar han ett stort erkännande och förhoppningsvis belönas han med statsministerposten på fredag!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: