Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Idrottsminister?

Jag har inga synpunkter på att Amanda Lind (MP) blev idrottsminister utan snarare att hon inte blev det. Hon är formellt kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna. På regeringen.se presenteras Kulturdepartementet som ansvarigt för kultur, medier, demokrati, mänskliga rättigheter nationellt, de nationella minoriteterna och det samiska folkets språk och kultur. Departementet ansvarar också för arbetet mot diskriminering samt för frågor som rör det civila samhället, trossamfund och begravningsverksamhet. Många väldigt viktiga områden men inte ett uttryckligt ord om Sveriges största folkrörelse idrotten…

 

Självklart vet jag att idrotten har Riksidrottsförbundet och vill stå oberoende från det politiska systemet men samtidigt är det viktigt att uppgradera idrottens roll och status i vår tid. Fler barn och unga måste röra på sig. Egenavgifter, selektering och tidig specialisering måste motarbetas. Kommuner måste prioritera spontanidrottsytor, idrottsanläggningar och stöd till föreningslivet. Skolan och idrottsrörelsen måste samverka för att få mer fysisk aktivitet i skolan och fler ungdomar som hittar till föreningsvärlden. Många vuxna som söker sig till vården hade aldrig behövt det om de vardagsmotionerade. Sverige behöver vässa sin nationella politik avseende stora internationella idrottsevenemang som betyder mycket för besöksnäringen.

 

Så nästa gång vill jag se mer debatt om behovet av en idrottsminister med egen portfölj snarare än fokus på personen. Lycka till med ditt viktiga uppdrag Amanda Lind!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: