Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fisförnäm

Så har då en idrottspamp av den gamla skolan uttalat sig igen. Gian-Franco Kasper 75 år och ordförande i det Internationella skidförbundet (FIS) sa häromdagen att det är ”enklare att arrangera OS i diktaturer för de behöver inte fråga folket och jag slipper argumentera med miljöaktivister.” Dagen efter kom sedan en mindre pudel och ett tafatt försök till ånger. Det kan man tycka är bra men problemet är att uttalandet kom från första början och att många likt honom fortfarande anser att internationella mästerskap mycket väl kan placeras i diktaturer bara för att de länderna är med i de internationella idrottsförbunden.

Så är det inte. Man kan mycket väl ställa högre krav på arrangörskap än medlemskap och vill man vinna omvärldens och den nya generationens förtroende är det hög tid att göra så. Vi har alltför länge sett mästerskap och andra arrangemang förläggas till länder som inte uppfyller grundläggande krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Det är inte samma sak att neka dessa länder mästerskap som att stoppa deras idrottsmän ifrån medverkan. Det krävs bara ett modernare och mer jämställt ledarskap inom de stora förbunden och att andra länder vill och vågar söka och arrangera mästerskapen.

Jag har minskat mitt personliga engagemang inom friidrotten de senaste åren men finns kvar i svenska friidrottsförbundets internationella kommitté och det som jag nu driver hårdast är: mer verklig demokrati i internationella och europeiska friidrottsförbunden men också i nationsförbunden, ökad jämställdhet och öppenhet och inte minst en generationsväxling. Det går framåt men fortfarande på tok för långsamt!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: