Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

MINSKat fokus tack

Jag uppmärksammade häromdagen det internationella skidförbundets ordförandes anmärkningsvärda uttalande om att det är enklare att lägga OS i diktaturer. Att förlägga viktiga möten och tävlingar till auktoritära regimer förekommer även fortfarande frekvent inom det Europeiska friidrottsförbundet (EAA) och det är något som jag varit starkt kritisk till och försökt att stoppa de senaste åren.

Vitryssland är det kanske tydligaste exemplet som på kort tid fått det ena eventet efter det andra. Generalsekreterarna i de europeiska friidrottsförbunden samlas regelbundet i ett forum för erfarenhetsutbyte och när frågan om Good governance var som hetast för ett par år sedan valde EAA att lägga den konferensen och diskutera det ämnet i Minsk av alla ställen.

Och när Europaförbundet i sommar ska lansera sitt nya märkliga lagtävlingskoncept Dynamic New Athletics med hittepågrenar som man tror och hoppas ska popularisera friidrotten efter alla dopnings- och korruptionsskandaler så har man valt att förlägga premiären till Minsk. Och häromveckan kom beskedet att Minsk tillsammans med Göteborg och en polsk region är en av tre slutkandidater när det gäller EM i friidrott 2024.   

Följande kan man läsa om Vitryssland på Utrikespolitiska institutets hemsida:

”Vitryssland styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering. Parlamentet (nationalförsamlingen) har ytterst begränsade befogenheter. Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har av det skälet utestängts från Europarådet.”

Man återfinner också Vitryssland i bottenskiktet av listan som Freedom House sammanställer varje år och som mäter graden av politisk frihet och demokrati i världens länder.  Det är dags för en förändrad syn och som jag skrev i mitt förra inlägg är det inte samma sak att neka länder arrangemang som att utestänga deras aktiva från att delta i det sportsliga internationella idrottsutbytet!

Ovan ser ni Europeiska friidrottsförbundets styrelse år 2019!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: