Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Män styr Europafriidrotten

Den 13 april är det dags för Europeiska friidrottsförbundets 26:e kongress. Den senaste ägde rum 2015. Vid kongressen ska en ny styrelse väljas och senare under året ska nya kommissioner och kommittéer utses. Jag hade gärna sett att det fanns en stadgemässig uppmaning till nationsförbunden att nominera både män och kvinnor till alla dessa uppdrag. Dels för att säkerställa ett jämställt utbud att välja mellan men naturligtvis ytterst för att få jämställda organ. Tyvärr har jag inte fått gehör inom svensk friidrott för den linjen så det blir ingen motion till kongressen om det.

Idag ser det ut på följande sätt. I styrelsen finns det två kvinnor på 17 ledamöter. I exekutiva kommittén (styrelsens verkställande utskott) är det sju män och noll kvinnor. I utvecklingskommissionen är det tre kvinnor av 14 ledamöter. I arrangemangs- och tävlingskommissionen är det fyra kvinnor av 12 ledamöter. I den strategiska kommunikationskommissionen är det fem kvinnor av 13 ledamöter. I medicinska och anti-dopningskommissionen är det en kvinna av åtta ledamöter. I aktivas kommission är det faktiskt fem kvinnor av nio ledamöter men så är den sportsliga sidan av vår idrott också mer jämställd än mötesrummen. I utvärderingspanelen är det en kvinna av fem ledamöter och i juridiska kommittén är det noll kvinnor av sju ledamöter. Det ger 21 kvinnor på 85 poster vilket är ca 25 %. Jämställdhet definieras som minst 40 % men helst ska det ju vara 50 %.

Man kan konstatera att ojämställdheten kommer att gälla även för de kommande åren. När nu nomineringen är stängd till styrelsen så har det inkommit 100% nominerade män till ordförandeposten, 14 % nominerade kvinnor till viceordförandeposterna och 26 % nominerade kvinnor om man ser till helheten. Vi får hoppas att nationsförbunden nominerar fler kvinnor till kommissionerna när det blir dags för det. Med eller utan en stadgemässig uppmaning…

http://www.european-athletics.org/news/article=candidates-for-2019-european-athletics-elections/index.html

http://www.european-athletics.org/european-athletics/who-we-are/commissions.html

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: