Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Sthlm styr Svensk Friidrott

Många blev förfärade över den bristande jämställdheten inom det europeiska friidrottsförbundet och har frågat hur det ser ut inom det svenska friidrottsförbundet. Det ser bättre ut men är ännu inte jämställt. Om man tittar på styrelsen och förbundets sju kommittéer som styrelsen utser och som rapporterar till styrelsen så finns det ca 50 representanter (förbundskansliets tjänstepersoner borträknade) och bland dem är det ca 37 % kvinnor. I styrelsen där det är reglerat en miniminivå av vardera kön är det fyra kvinnor av tio ledamöter.

Den stora obalansen inom svensk friidrott gäller istället geografi där huvudstaden är överrepresenterad totalt sett och i vissa forum dominerar Stockholm fullständigt. Ca 40 % av de 50 representanterna är ifrån Stockholm. I förbundsstyrelsen är det 60 % och i den internationella kommittén (där jag sitter) är det hela 71 %. Stockholm har ordförandeposten i fem av de åtta organen. Man skulle möjligen kunna hävda att friidrottens alternativa huvudstad Karlstad är allra mest överrepresenterad i förhållande till folkmängd med våra tre representanter bland de 50 personerna.

Jämställdhetsmässigt ser det ännu bättre ut om man tar med rådgivande forum såsom tex Ungdomsrådet och Aktivas råd. Nästa förbundsårsmöte i Svensk Friidrott äger rum just i Karlstad den 23-24 mars. Då får vi se om ombuden röstar fram en styrelse som bättre speglar den geografiska mångfalden inom svensk friidrott…

http://www.friidrott.se/kontakt/kommitteer/tavling.aspx

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: