Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Diamond League förändras

I veckan gick det internationella friidrottsförbundet (IAAF) ut med informationen att Diamond League ska förändras efter tio framgångsrika år. Det är alltid bra med förändring och utveckling men det här utspelet skapar mer osäkerhet än förväntan. Serien ska få sitt nya upplägg 2020 och de största förändringarna är färre galor, färre grenar och kortare tv-sändningar. Men vilka galor och vilka grenar som blir kvar är fortfarande oklart liksom kriterierna för de besluten.

Diamond League har kunnat skryta över sitt jämställda och mångfacetterade koncept där män och kvinnor tävlar på samma villkor och där (nästan) alla grenar har fått visa upp sig i de främsta galorna runtom i världen. Självklart är vissa grenar starkare än andra när det kommer till intresse och kommersiell bärkraft men å andra sidan vet man aldrig i vilken gren nästa stora svenska eller utländska superstjärna slår igenom. Det är synd att efter åratal av reformer där grenprogrammen gjorts lika för män och kvinnor så ska man åter dela upp friidrotten i ett A- och ett B-lag.

Reformen hotar också Sveriges deltävling BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Det är nu oerhört viktigt att alla aktörer (svenska friidrottsförbundet, Stockholms stad, sponsorer och arrangörsklubbarna) går samman och samverkar för att erbjuda ett så starkt svenskt koncept som möjligt. Sverige har en tendens att jaga olika internationella mästerskap som dansar förbi en sommar men långsiktigt är det de årligen återkommande stora evenemangen som är allra viktigast. De skapar regelbunden uppmärksamhet, attraherar ungdomar att testa friidrott, de drar publik, sponsorer och tv-exponering, de är viktiga för svenska aktiva och funktionärer och de garanterar arenor som klarar de högsta kraven. Årets gala går av stapeln den 30 maj så tiden är knapp och detta måste vara en av de första frågorna som den nya förbundsstyrelsen tar tag i efter årsmötet här i Karlstad nästa helg!

Läs mer här:

https://www.iaaf.org/news/press-release/diamond-league-2020-concepth

http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23178

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: