Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Friidrotten regionaliseras?

Ska svensk friidrott orka med det som staten Sverige inte mäktade med, att bilda storregioner?! Ja ett sådant arbete pågår och ska avrapporteras och fattas delbeslut om på kommande förbundsårsmöte i Karlstad till helgen. Det är en arbetsgrupp som under det gångna året kartlagt nuvarande situation som är en minst sagt rörig historia med 23 distriktsförbund, åtta utbildningscentra, fyra prestationscentra, sju riksidrottsgymnasier, 16 NIU (nationell idrottsutbildning) och tre regioner (Götaland, Sveland och Norrland). Arbetsgruppen har även analyserat behovsbilden när det gäller regional struktur liksom tänkbara organisationer för framtiden.

Föga förvånande kommer man nu fram till att detta inte är den optimala organiseringen vare sig för enskilda medlemmar, föreningar eller förbundet centralt. Förbundsstyrelsen vill nu tillsätta en ny arbetsgrupp som kommer med ett skarpt förslag till årsmötet 2020 för implementering från 1 januari 2021. Man ser framför sig EN framtida regional nivå, färre till antalet än idag (ca 10 st) och de ska kunna ha en anställd person på åtminstone 80%. De ska vara samlingsplatser för verksamhetsutveckling av olika slag och de ska fokusera på utbildning och erfarenhetsutbyte. Nationella och regionala resurser ska samverka med fokus på de prioriterade uppgifter som läggs fast i kommande verksamhetsinriktning som också ska tas på årsmötet 2020.

Det är en välkommen reform men liksom när det gäller de politiska storregionerna är det enklare att enas kring fördelarna med förändringen än att verkligen genomföra den. Är det någon som kan hålla ihop och landa den processen på ett framgångsrikt sätt så är det Johan Storåkers som nu föreslås som ny ordförande för det Svenska Friidrottsförbundet. Dels genom hans gedigna politiska erfarenhet av bland annat sådana här frågor och dels genom hans nätverk och respekt i friidrottsrörelsen. Men i slutändan ska ändå ett antal ombud avskaffa sina egna organisationer och plattformar och det brukar sällan ske smärtfritt!

Läs mer här:

http://www.friidrott.se/forbundsinfo/arsmotet/2019/styrforslag.aspx

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: