Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Samtal & kunskap

Så är då Socialdemokraternas 40:e kongress genomförd och det var verkligen ärofyllt att få vara ombud för Värmland i en så här viktig politisk tid. Stefan Löfven jämförde Januariavtalet med andra avgörande och banbrytande överenskommelser i svensk politisk historia. Inte minst uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet 1932. LO:s ordförande tackade Liberalerna och Centerpartiet i sitt tal för deras mod och ansvarstagande i en svår tid. Det är klart att många på kongressen och många medlemmar runtom i landet har svårt för en del av de 73 punkterna men man måste alltid ställa en överenskommelse och kompromiss emot alternativen.

Kongressen antog också slutversioner av dokumenten Det politiska samtalet utvecklar socialdemokratin och Kunskap för framtiden. Det finns nu kongressbeslut på att vi ska sätta det politiska samtalet med medlemmar och medborgare i centrum. Det kan ske vid fysiska möten, via dörrknackning eller digitalt. Verksamheten ska präglas av mindre formalia och sympatisörer ska kunna delta i aktiviteter utan att vara fullvärdiga medlemmar. Folkrörelsearbetet och kampanjandet är inte två olika mynt utan varsin sida av myntet.

Kunskap är makt och därför ska kunskapen delas av alla och man ska kunna lära hela livet. Skolan ska vara jämlik och kompensatorisk så att alla elever når kunskapsmålen. Man ska kunna lära hela livet och därför är all form av utbildning viktig: förskola, grundskola, gymnasieskola, högskola, folkhögskola och yrkeshögskola. Vi ska utbilda för de jobb som finns, alla ska klara gymnasiet, fler ska läsa vidare och alla ska kunna växa och växla under resans gång.

Söndag förmiddag var det också valupptakt inför EU-valet den 26 maj och vi fick bland annat lyssna till S-kandidaterna till Europaparlamentet, EU-minister Hans Dahlgren och S i Europas kandidat till kommissionsordförande, Frans Timmermans. Även Europa står inför en avgörande tid där det gäller att mota högerkrafterna och se till att alla medlemsstater följer de gemensamma reglerna när det gäller tex fristående rättsväsende och oberoende medier. Arbetsvillkoren för löntagarna och klimatfrågan är viktiga S-frågor i det här valet.

En kongress är inte bara en viktig intern mötesplats utan också ett stort evenemang med ombud, utställare, åhörare och media som fyller hotell och sprider värdstadens namn och varumärke runtom i Sverige, Europa och världen. Den här gången var vi i Örebro men vår absoluta ambition är att nästa gång ska vi vara i Karlstad. Här finns alla faciliteter som krävs och alla andra partier har redan varit här!

Läs mer här:

https://www.socialdemokraterna.se/aktuellt/2018/socialdemokraternas-partikongress-2019/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: