Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fullmäktige marginaliseras

Värmlands Folkblad har gjort en djupdykning i kommunfullmäktige i Karlstads sammanträden 2012-2019 och styrkt det som många av oss haft på känn. Färre ärenden, kortare möten och därmed en mindre central roll i den lokala demokratin. Detta trots att det är det högsta beslutande organet och dit medborgarna väljer in sina representanter. Jag kritiserar den här utvecklingen kraftigt i dagens tidning. Utifrån flera perspektiv.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och det måste fattas en hel del principiellt viktiga beslut där men man kan också ha rejäla inriktningsdiskussioner utan formella beslut. Det är i vart fall bättre än utmärkelser och gäster. Det är inte heller ansvarsfullt att genomföra möten som kostar över 100 000 kr på bara drygt 30 minuter. Jag är den första att medge att demokrati måste få kosta men våra gemensamma tillgångar ska också hanteras med respekt.

Men den yttersta kritiken är förstås den att vi idag har ett svagt minoritetsstyre bestående av fem partier som dessutom regelbundet är oense inom gruppen. Fullmäktiges roll skulle kunna vara viktigare än på många mandatperioder men då måste också frågorna föras dit. För det ansvarar styret. Nu är det istället andra som får fylla ut agendan. Rättsväsendet som tvingat kommunen att ta viktiga detaljplaner till fullmäktige. Vi i oppositionen som öser på med motioner och interpellationer. Och presidiet som bjuder in gäster och delar ut utmärkelser.

Socialdemokraterna har dessutom motionerat om att mötena ska genomföras på dagtid så som alla andra nämnder och styrelser i kommunen har det. För även om mötena just nu är alldeles för korta så är heller inte långa möten någon hit eftersom vi börjar först klockan 18.00. Körde vi dagtid så skulle det finnas tid för såväl information, gäster som viktiga debatter och även de med små barn och kvällsjobb skulle kunna delta. Det är hög tid att se över de samlade arbetsformerna och ge kommunfullmäktige den centrala roll som kommunfullmäktige förtjänar!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: