Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

OS närmar sig Sverige

Dagens vårändringsbudget i all ära. Den innehåller mycket bra men har också ett begränsat reformutrymme till följd av Moderaternas och Kristdemokraternas budgetkupp i december när övriga partier arbetade för att få en ansvarstagande regering på plats. Till slut kunde S-MP-regeringen med stöd av C och L tillträda och igår meddelade regeringen att de ger de nödvändiga säkerhetsgarantierna för att Sverige ska kunna fullfölja sin OS-ansökan avseende vinter-OS 2026.

Det är ett välkommet och väntat besked nu när internationella olympiska kommittén (IOK) tänkt om när det gäller framtida OS-arrangemang. Man går ifrån rallyt där arrangörsstaterna ska betala allt, där skrytbyggen räknas högt och där delegater mutas kors och tvärs. Numera är det hållbara spel som gäller där befintliga arenor står i centrum, arrangörslandet får rejäla bidrag av IOK och man uppmuntrar samverkan mellan länder och städer för att kunna erbjuda ett helhetskoncept.

Med det IOK-tänket och med Sveriges kunnande när det kommer till genomförande av idrottsevenemang så är Sveriges kandidatur väldigt stark. Ett OS på hemmaplan betyder mycket för vår idrott och vår besöksnäring. Jag är väl medveten om att det är en svår ekonomisk utmaning att genomföra ett OS men Sverige måste också kunna ta på sig ett värdskap i en rörelse som man själv deltar i. Samtidigt är det bra att inte stat eller kommun utfärdat några ekonomiska garantier utan nu har alla parter sina respektive åtaganden och ansvar.

Nu blir det spännande månader fram till beslutet den 24 juni. Det är en duell med Italien som hade vinter-OS så sent som 2006. Så väldigt mycket talar för Sverige!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: