Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Talrika dagar

Igår hade jag förmånen att få hålla vårtalet vid valborgsmässofirandet i Skåre. Fackeltåg från centrum till Ilandaskolan, dansuppvisning av Grava folkdanslag, körsång och majbrasa. Hundratals Skårebor slöt upp och det var fint väder och god stämning. Jag talade om valborgsfirandets bakgrund, klimathotet i vår tid, det viktiga ideella föreningslivets insatser för lokalbygden och skolavslutningstiderna som är en mix av förväntan och anspänning. Stort tack till arrangörerna och alla deltagare!

Idag är det arbetarrörelsens högtidsdag 1 maj och jag talade i Molkom och var konferencier vid firandet i Karlstad. Många försöker hävda att 1 maj är förlegat och särskilt nu med en S-ledd regering som samarbetar med borgerliga partier. Men som faktiskt Ulf Kristersson brukar säga, man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt, och det är fullt rimligt och absolut nödvändigt att både ta ansvar för landet och att fortsatt demonstrera för tidlösa värden såsom frihet, jämlikhet och solidaritet.

Vid årets firande står EU-valet i centrum och kampen emot de högerextrema krafterna och kampen för alla arbetstagares likvärdiga rättigheter i Europa. Och även om fokus förstås ligger på framtiden så var det också idag en möjlighet att blicka bakåt och uppmärksamma att det är 130 år sedan det socialdemokratiska partiet bildades och 100 år sedan män och kvinnor röstade tillsammans för första gången under samma villkor.

Med valborg och 1 maj avklarade är det officiellt vår och därför vill jag avsluta med inledningen av Jessica Marie Olssons dikt Den ljusrika våren:

Vitsippor trängs under asp och björk

solstrålar dansar bland snåren

Kvällen som nyss var så vintermörk

gav plats åt den ljusrika våren

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: