Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Äntligen en ny vision

Socialdemokraterna motionerade redan 2015 om behovet av att arbeta fram en ny vision för Karlstads kommun. Det blev avslag då så vi tog nya tag i november 2018 och i torsdags beslutade kommunfullmäktige att en ny vision äntligen ska tas fram. Den nuvarande Livskvalitet Karlstad 100 000 har i sin första utformning drygt 20 år på nacken. Dessutom är vi numera 93 000 medborgare i kommunen så även om strävan efter Livskvalitet kan anses tidlös så känns inte siffran 100 000 så visionär längre. Det är lite som att åka med X2000. Det kändes häftigare innan millennieskiftet än idag.

Många frågar hur vi anser att visionen ska lyda eller vilken befolkningssiffra som ska sättas men det är inget som vi har bestämt. Det kanske inte ska vara någon siffra överhuvudtaget. Vi anser att visionen ska utmana tanken och stimulera till utveckling och kreativitet. Den ska omfatta hela kommunen och karlstadsborna som redan bor här, men också locka till sig besökare och nya invånare. Utvecklingsarbetet kring en ny vision bör också handla om de stora samhällsutmaningar som vi gemensamt står inför – klimatet, ojämlikheten, integrationen och kompetensförsörjningen. Arbetet bör också beröra Karlstads roll i länet och den nya regionen.  

Karlstad ska bidra med sin del för att nå målen i Agenda 2030 och vara en tillväxtmotor för hela regionen. Karlstad bör också vara en ”kvalitetsmotor” och ligga i framkant kring arbetet med kvalitet och styrning av offentlig verksamhet. Det krävs tillit i styrningen och tydliga mål med höga ambitionsnivåer.  En modern kommun av större storlek behöver ta intryck och lärdom av många olika aktörer och vara beredd att lära av både näringslivet och den akademiska världen när det kommer till ledarskap och verksamhetsutveckling. 

Avslutningsvis ska självklart visionen arbetas fram i en bred krets via medborgardialog och möten med olika samhällsaktörer. Det är viktigt att vi får fram en ny vision som håller länge och som har bred förankring. Jag ser mycket fram emot det här arbetet och personligen anser jag att det vore värdefullt att få med solen på något sätt i visionen!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: