Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kallare klimat

Karlstads klimat blir allt kallare, ja företagsklimatet alltså. Efter närmare tio år med en moderatledd koalition uppvisar nu Karlstad allt sämre resultat oavsett vilken mätning man tittar på. Då har ändå styret ändrat både mål och mätningar genom åren för att förbättra bilden av företagsklimatet i Karlstad. Man talar om företagsbesök, företagsmingel, nya tjänsten företagsservice och så sent som igår presenterade man att Karlstad ska arbeta efter Rättviksmodellen för att förbättra näringslivsklimatet.

Men de mätningar som kommunen använder visar en annan bild. Svenskt Näringslivs ranking är den mest uppmärksammade mätningen och den som kommunen tidigare lyfte fram och hade som mål att nå topp-20. När man parkerat runt placering 60-80 under många år så ströks målet och man sa att man åtminstone ska nå värdet 3,5 i sammanfattande omdöme på en skala 1-6. Igår kom de senaste siffrorna och Karlstad ligger nu under rikssnittet med 3.39. Bästa noteringen nåddes under S-styre 2007 med 3.79.

Eftersom man tyckte att Svenskt Näringslivs ranking är missvisande för att den inte fokuserar på företag som de facto haft kontakt med kommunen så började man att använda SKL:s Insiktsmätning istället. Den mäter nöjdheten hos företag som haft med kommunen att göra och där har Karlstad på tre år åkt ned från plats 42 till 140. Så medan det globala klimatet blir allt varmare så blir företagsklimatet i Karlstad allt kallare.

Det kanske är dags att släppa prestigen och genomföra Socialdemokraternas lista över 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat som vi tog fram redan för två år sedan?! Det vill säga färre företagsbesök med fika och fler proaktiva och konstruktiva åtgärder med fokus på de områden där kommunen uppvisar svaga resultat i de här mätningarna.

https://www.foretagsklimat.se/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: