Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Riksidrottsmöte

För två år sedan genomfördes riksidrottsmötet (RIM) här i Karlstad. Då var jag ombud för friidrotten och det var verkligen ärofyllt och roligt. Nu i helgen har det varit dags igen, (dock utan min medverkan), i Jönköping.

RIM är riksidrottsförbundets (RF) högsta beslutande organ och genomförs vartannat år. Senast i Karlstad beslutades det bland annat om nya jämställdhetsregler och man tillsatte ett par tunga utredningar inför årets RIM. Det handlade om stödsystemet till idrotten och anslutningsformerna. För idrottsrörelsen har haft en utmaning och det är konflikten mellan att vara öppen för alla idrotter och samtidigt inte ha för många medlemsförbund. Fram till årets RIM var det 71 medlemmar och 12 nya knackade på dörren (bla Friskis & Svettis, Cheerleading, Lacrosse, Padel, Islandshästförbundet, Surfförbundet, Kanotslalomförbundet).

Igår beslutade man om själva kriterierna för medlemskap och idag togs besluten om de enskilda förbundens eventuella medlemskap. En nyhet gällande organisationen är att RF inför ett idrottsnätverk där potentiella medlemsförbund kan få en formell koppling till idrottsrörelsen innan de uppnår fullvärdigt medlemskap. Medlemsförbunden delas sedan in i mindre och större förbund. Det enda förbund som riksidrottsstyrelsen (RS) föreslog skulle få medlemskap var Friskis & Svettis (som idag ingår i friidrottsförbundet).

Men årsmöten är ju som bekant suveräna så vid dagens votering blev det nej till Friskis & Svettis på grund av avsaknad av tävlingsverksamhet (eller formellt korrekt återremiss) medan Cheerleading fick ja och blir nu fullvärdig medlem i RF. Övriga fick nej på sina ansökningar och Kälksportförbundet och Landhockeyförbundet som varit medlemmar uteslöts på grund av att de inte uppfyller alla reviderade kriterier.

Några snubbeltrådar i de här frågorna är definitionen av idrott och kravet på tävlingsverksamhet (tävlingskravet är känsligt då idrottsrörelsen samtidigt just nu betonar träning, rörelse, hälsa, glädje). Andra utmaningar för att få bli medlem är storleken på förbundet när det gäller antalet föreningar och medlemmar samt huruvida verksamheten ligger för nära ett annat förbunds verksamhet. De som fick nej i år får ta nya tag till 2021 och numera kan de åtminstone vara med i RF:s idrottsnätverk!

https://www.rf.se/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: