Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ett EU-val eller 28?

Så har vi då återigen haft ett EU-val eller var det 28 nationella val med den skillnaden att kandidaterna sätter sig i Europaparlamentet istället för det nationella parlamentet. Det låter så ibland när man följer valet och analysen. Macron mot Le Pen i Frankrike och M och MP i Sverige pratar om revansch mot i höstas. Vi ser också en del skillnader i trender mellan EU-nivån och Sverige.

Som vanligt ligger väl sanningen någonstans mitt emellan. Självklart vet väljarna att det är ett EU-val men de är inte i detalj insatta i hur parlamentet fungerar och hur partigrupperna formeras. Lika självklart påverkas ett val av den inhemska politiska situationen. Den påverkar det mesta i samhällsdebatten så konstigt vore annars.

För oss Socialdemokrater är förstås själva valresultatet i procent en viss besvikelse men vi är fortsatt klart största parti och behåller våra fem mandat. Vidare kan vi glädjas åt ett ökat valdeltagande och att högerextrema och nationalistiska krafter runtom i Europa, inte nådde de nivåer som hade befarats på förhand. Det är precis som i Sverige, ett nytt parlamentariskt läge i EU. Kanske vi kan få se någon form av januariavtal även på EU-nivå även om det förhoppningsvis kan förhandlas fram innan januari 2020!

Tack alla ni som engagerat er i EU-valet och tagit ert ansvar för demokratin!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: