Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Budgetblogg 1

Socialdemokraternas mål är ett jämlikt samhälle med välfärd för alla. Att ge människor förutsättningar att färdas väl genom hela livet är målet, våra gemensamma resurser och hur de fördelas är medlet. Det är helt avgörande att resurserna fördelas efter behov, eftersom vi alla är olika och har olika förutsättningar, både ekonomiskt och socialt. Vi har störst behov i början och slutet av livet. Det är också dessa verksamheter, skola, vård och omsorg som utgör kommunens största verksamheter och är prioriterade när vi fördelar våra gemensamma skattemedel.

Utgångspunkten för det socialdemokratiska budgetförslaget är traditionell socialdemokratisk politik och en prioritering av verksamheterna som rör barn, unga och äldre. Vi väljer att ge nämnderna olika ekonomisk uppräkning, för att skapa utrymme för omfördelning till förmån för välfärden. Det gör att vi kan ge mer pengar till grundskolan, gymnasiet och äldreomsorgen än vad den styrande blågröna minoriteten gör. Vi ger en hel del generella förstärkningar och öronmärker annat. Bla vill vi se en förstärkt elevhälsa, avgiftsfri kulturskola, att fler tar gymnasieexamen och vi avsätter medel för uppsökande verksamhet för äldre i ofrivillig ensamhet.

Alla jobb är viktiga jobb och det egna arbetet skapar friheten att forma sitt eget liv. Dessutom är det så att ju fler som är i arbete desto mera skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Vi vill se fler statliga arbetstillfällen i Karlstad, fler anställda inom välfärden och fler som startar och driver företag. Särskilt angeläget är det att fler unga, kvinnor och utrikes födda startar företag. Vi föreslår ett årligt Handslag med näringslivet och har uppdaterat våra 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat. Karlstad rasar i diverse rankingar och det finns inte en lösning utan det krävs en lång rad insatser. Dessutom vill vi att alla människor får möjlighet att arbeta 100 % av sin egen kapacitet och därför ska alla kommunala förvaltningar och bolag bidra med anställningar i samverkan med arbetsförmedlingen och vi avsätter medel för ytterligare ett arbetslag inom skötseln av ett växande Karlstad.

Även inom investeringsbudgeten prioriterar vi annorlunda än styret. Vi satsar en miljon vardera till våra mindre tätorter. Det är en rejäl satsning jämfört med styrets 500 000 i landsbygdsmedel. Dessutom avsätter vi medel för byggvisioner för de mindre tätorterna, föreslår omlokalisering av kommunal verksamhet och anser att den kommunala serviceplanen ska kompletteras med ett landsbygdsprogram. Vi satsar på en extra gymnastikhall vid Stockfallets skola som innebär att Karlstad kan erbjuda ett mer komplett utbud inom gymnastik och cheerleading. En viktig jämställdhetssatsning. Vi uppgraderar sporthallen i Skåre till ett allaktivitetshus med ytor för idrott, kultur och föreningsmöten. Vi fortsätter utbytet av konstgräsplaner och vi avsätter medel för ett projekt för hållbart resande.

Under de närmaste dagarna återkommer jag med mer ur vårt budgetförslag. Vi har bland annat satsningar inom miljö och klimat, kultur och fritid, jämställdhet och förstås Kronoparkslyftet!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: