Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Budgetblogg 3

Kronoparkslyftet är en viktig del av vårt budgetförslag och bygger på den lansering som vi gjorde under Kronoparksveckan valåret 2018. Kronoparken är Karlstads största stadsdel med närmare 9000 invånare. Där finns en stor mångfald till följd av att omkring 40 procent av befolkningen har utländsk bakgrund. Det finns också ett rikt föreningsliv och på Kronoparken huserar Karlstad Innovation Park och Karlstads universitet.

Kronoparken har med sin storlek och mångfald många unika och starka sidor men också en hel del utmaningar. Det är en hög andel som bara har förgymnasial utbildning, det är en lägre förvärvsfrekvens än kommunens snitt vilket slår igenom när det gäller sammanräknad förvärvsinkomst och vi kan också notera ett högt ohälsotal. Vi Socialdemokrater vill verkligen lyfta fram och betona Kronoparkens styrkor men också erkänna och belysa dess utmaningar. Vi vill se ett jämlikt Karlstad som håller ihop och som går framåt tillsammans och därför lanserar vi Kronoparkslyftet.

Vi gör en rejäl satsning på verksamheten i det nya allaktivitetshuset med fritidsgård och bibliotek. Ett hus som vi har drivit och avsatt pengar för under många år. Glädjande att det nu blir byggt men till skillnad mot det blågröna styret så avsätter vi också ordentligt med medel för driften. Vi vill att Kronoparksskolans och Frödingskolans elever i ännu högre utsträckning ska nå kunskapsmålen. Det är bland annat därför som vi satsar mer pengar på barn- och ungdomsnämnden än vad styret gör. Vi vill också utveckla kommunens samarbete med Ett Öppnare Kronoparken och studieförbunden. På sikt vill vi se ett nattis på Kronoparken. Det vill säga barnomsorg på obekväm arbetstid vilket skulle möjliggöra för många föräldrar att ta ett jobb. Drop-in idrotten och Karlstads idrottsskola ska utökas och Parkbadet Kronan utvecklas.

Vi står bakom centrumsatsningen som ska ge fler bostäder och mer butiker och restauranger. Vi är beredda att sälja kommunal mark och vill till skillnad mot den styrande minoriteten prioritera upp planarbetet. Vi vill också se en familjecentral på sikt och vill i samverkan med regionen och andra aktörer flytta vårdcentral/tandvård/apotek till centrum. Vi föreslår ett förstärkt samarbete med universitetet när det gäller Karlstad som studentstad och avsätter medel för genomförande av den gemensamma handlingsplanen. Vi vill också se Campusplan 2030 förverkligad och att Karlstad Innovation Park utvecklas. Fler Kronoparksbor ska bli studenter på universitetet och fler Kronoparksbor ska våga kliva in på Innovation Park och starta ett eget företag.

Vi ser gärna att Kronoparksveckan/Kronoparkens dag blir en årlig aktivitet där kommunen spelar en aktiv roll. Vi vill se åtgärder och insatser för ett ökat valdeltagande i samtliga valdistrikt på Kronoparken. Vattentornet ska utsmyckas konstnärligt och bli ett kulturellt landmärke och det ska bli mer kultur och konstnärlig utsmyckning i bostadsområdena. Vi vill utreda en eventuell omlokalisering av ytterligare kommunal verksamhet till Kronoparken. Självklart måste också tryggheten öka på Kronoparken genom bland annat bättre belysning, nattvandringar och förstärkta insatser mot kriminalitet och hedersrelaterad problematik.

Kronoparkslyftet handlar om stort och smått, billigare och dyrare åtgärder och kort och lång sikt. Det ska aldrig råda någon tvekan om att Socialdemokraterna är det parti som värnar Kronoparken allra mest. Vi har också en lokal S-förening i området som man mer än gärna får ansluta sig till!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: