Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Budgetblogg 4

Som jag skrev i den första budgetbloggen och i ett separat blogginlägg lite tidigare här i våras så rasar ju Karlstads kommun i diverse rankingar avseende företagsklimatet. Det efter närmare 10 år med ett moderatlett styre och där man försökt olika vägar för att förbättra resultatet. Man har lagt stor kraft på företagsbesök som mest handlar om fika och småprat, man har inrättar företagsmingel, näringslivsråd, servicegarantier och företagsservice. Man har sänkt målsättningen och bytt mätmetoder men inget har hjälpt.

Vi har hela tiden sagt att det här är inget som kommunen själv kan fixa och det finns inte en universallösning. Det är därför som vi har två huvudspår för förbättrat företagsklimat. Dels vill vi se ett Handslag mellan kommunen och näringslivet där man årligen kommer överens om några fokusområden som man verkligen jobbar gemensamt och aktivt med tills man noterar en faktisk förbättring. Sedan väljer man ut nya fokusområden. Det kan vara frågor där kommunen noterar dåliga resultat i undersökningarna eller områden där företagare och kommunen har olika uppfattning om hur bra eller dåligt det är.

Dels har vi våra 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat som handlar om en lång rad åtgärder i stort och smått, kort och lång sikt och dyrare och billigare insatser. Vi är helt övertygade om att den dagen alla är genomförda så kommer Karlstads rankingresultat att vara väsentligt bättre. Det är en bild som många företagsrepresentanter som tagit del av listan delar. Det finns ingen quick fix till ett bra företagsklimat utan det handlar om ett hårt och strukturerat dagligt arbete i nära samverkan mellan kommun och näringsliv.

Många undrar varför vi Socialdemokrater vurmar så för företagandet och företagsklimatet. Svaret är enkelt. Vi är ett arbetareparti och jobben är en av våra viktigaste frågor. Det egna arbetet skapar friheten att forma sitt eget liv och ju fler som är i arbete desto mera skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. För oss är alla jobb viktiga jobb, statliga, kommunala och privata. Men det ska förstås alltid vara till vettiga villkor. Vi vet att det finns underrepresenterade grupper inom företagarvärlden och fokuserar därför särskilt på unga, kvinnor och utrikesfödda. Startade de fler företag så skulle det leda till många nya jobb!

Läs alla förslag här:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: