Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nolltolerans

Meraf Bahtas dopningsärende har äntligen kommit till ett avslut (iaf inom Sverige, det kan överklagas vidare internationellt). Hon stängs av ett år för brott mot dopningsreglerna i den delen som handlar om vistelserapportering. Det vill säga den aktives skyldighet att rapportera in var man befinner sig så att man är tillgänglig för oannonserade tester. Det finns förmildrande omständigheter som gör att straffet blir ett år och inte normala två år. På så sätt har redan en strafflindring lagts in. Självklart ska hon ha den extra avstängningstiden från landslaget. Den som innebär att man stängs av lika länge till från att medverka i landslaget.

Svensk Friidrott hade flera tunga dopningsärenden för några år sedan (Aregawi, Lindstedt, Bouafif) och i sviterna av det så skärptes åtgärdsprogrammet och en nolltolerans uttalades. Det handlar inte bara om bruk av förbjudna preparat utan om en grundläggande kunskap om och respekt för alla regler kring dopning och antidopning. Det är därför som det tex inte går att skylla på att ämnen inte står på innehållsförteckningen eller att man inte kan med vistelserapporteringssystemet. Du är personligen ytterst ansvarig för vad du får i dig och för vad som rapporteras in (eller inte rapporteras in). Och det är på grund av nolltoleransen som ledare i svensk friidrott måste ta ett antidopningskörkort för att få göra landslagsuppdrag. Det fick till och med jag som styrelseledamot göra.

Sådana här incidenter är självklart alltid tragiska för den enskilde men friidrottsförbundet måste försvara idrotten. Idrottens rättsväsende har till uppgift att skydda den enskilde och pröva eventuell skuld. Nu är inte jag längre ledamot av svenska friidrottsförbundets styrelse men jag hade röstat för en extra avstängning ifrån landslaget. Det är i de skarpa lägena som en nolltolerans prövas!

Läs mer om svenska friidrottsförbundets antidopningsarbete här:

http://www.friidrott.se/medicin/antidoping/program.aspx

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: