Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kunglig semester

Familjen åkte till Stockholm några dagar. Storstad kändes mer lockande än stugan på landet i Nordvärmland i det lite gråmulna vädret. Typiskt museiväder med andra ord så vi betade av både Vasamuseet och Livrustkammaren på en och samma dag. Kunglig semester med andra ord.

Gustav II Adolf lät bygga det stolta skeppet Vasa med 450 man i besättningen och 70 kanoner i två däck. Det var första skeppet i Sverige med två våningar för kanoner. Det byggdes också på rekordkorta två år. Dessutom dog byggmästaren under tiden så det fanns diverse skäl till att skeppet som skulle segla i 20 år bara seglade i 20 minuter. Men det var både felbyggt och välbyggt på samma gång för det klarade 350 år i vattnet på ett fantastiskt sätt.

Skeppet Vasa väckte intresse hos åttaåringen för Gustav II Adolf och hans härjningar i Tyskland så iväg till Livrustkammaren för att kolla på hans häst och blodiga kläder från dödsskjutningen i Lützen. Väl på plats fick man också se Karl XII:s hatt med hål från dödsskottet i Norge och Gustav III:s kläder och mask från maskeraden på Operan som blev hans slutakt. Skjuten i ryggen av kapten Anckarström.

Så den stolta historielektionen slutade med ett sjunket skepp och tre skjutna kungar så nästa dag fick det bli Skansen och gulliga nyfödda lodjursungar istället!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: