Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Upprop i en ojämlik skola

Idag startar Karlstads skolor. Det gäller lika för alla elever. Men så är det inte med utbildningen övriga dagar. Då finns det stora skillnader som påverkar barnens och ungdomarnas möjlighet att nå kunskapsmålen.

Det kan handla om olika socioekonomiska faktorer såsom föräldrarnas utbildningsbakgrund, andra hemförhållanden eller bostadsområde. Svensk skola ska vara jämlik och har ett kompensatoriskt uppdrag för att utjämna effekterna av de faktorer som eleverna själva inte kan påverka. Vi Socialdemokrater uttrycker det som att alla skolor ska vara bra skolor.

Vidare är det viktigt att skolverksamheten är avgiftsfri och att det erbjuds mycket fysisk aktivitet. Det är inte heller alltid så att det är likadant inom alla skolor i Karlstad. Sedan är förstås villkoren för lärarna och annan skolpersonal helt avgörande för det samlade resultatet. Därför är det positivt att staten genom den S-ledda regeringen gjort flera satsningar på skolan och lärarnas villkor de senaste åren. De satsningarna har även kommit borgerligt styrda kommuner som Karlstad till del.

I vårt lokala handlingsprogram skriver vi: ”I skolan läggs grunden för resten av livet, därför ska Karlstad ha en jämlik kunskapsskola, fri från vinstjakt, med höga kunskapsresultat där ingen elev lämnas efter eller hålls tillbaka. Alla kommunens skolor ska vara bra skolor som förmedlar kunskap, bildning och demokratisk fostran.”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: