Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

IAAF lever inte som man lär

Så kom då beskedet att Sveriges deltävling BAUHAUS-galan åker ut ur Diamond League. Detta efter tio raka år i serien. I år rankades galan som nummer nio av fjorton tävlingar men nästa år får inte galan plats när man ska gå till 12 plus en final (alltså 13 galor totalt). Degraderingen har så här långt skett utan motivering. Det samtidigt som galan gjort klart med en titelsponsor som garanterar finansiella muskler under de kommande fem åren.

Det är anmärkningsvärt att IAAF, det internationella friidrottsförbundet, (som är största delägare i serien) agerar så här slutet och rättsosäkert. Inga tydliga kriterier och ingen öppen redovisning om hur man har resonerat. Man pratar om att stora förändringar krävs för att öka attraktiviteten för serien och så minskar man med en enda deltävling, kortar varje gala från två timmar till 1,5 och överväger att stryka diskus som är en av friidrottens klassiska grenar. Denna summariska process överraskar efter fyra år med högtidligt tal om nya tider av öppenhet och good governance efter tidigare decenniers korruptions- och dopningsskandaler.

Men så verkar också reformresan hacka betänkligt på flera håll. Förbundet har bytt generalsekreterare vid flera tillfällen senaste åren, de kommittéer och arbetsgrupper som tillsattes 2015-16 hade knappt några möten alls första åren och nu inför årets kongress i Doha har de haft ett fåtal möten per gruppering. I London för två år sedan slogs det på stora trumman för nyheten Athletics Convention som skulle bli den stora mötesplatsen för världsfriidrotten i samband med, men vid sidan av den formella kongressen. Då erbjöds ett ambitiöst program i flera dagar, i år är den en eftermiddag på kongressens sista dag. Och även själva kongressen har varit extremt styrd när det gäller möjligheten att lyfta frågor och få argumentera fritt för sin sak. Det är mängder av regler och procedurer som ska följas.

Det här duger inte om man menar allvar med talet om öppenhet och good governance!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: