Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stadshusskandalen

Stadshusförsäljningen som var minst sagt omdebatterad, när den genomfördes med ordförandens utslagsröst 2015, är åter på tapeten. Nu har det IT-företag som skulle generera hundratals arbetstillfällen till Karlstad gått i konkurs. Det är jag den första att beklaga. Det är hemskt för de anställda och tråkigt för dem som satsat tid och pengar på verksamheten. Vi vill alla företag väl.

Men vi har aldrig varit övertygade om att den här etableringen var på en sådan strategisk nivå att den motiverade ett subventionerat pris på Stadshuset och att marken såldes enligt en undantagsklausul i markpolicyn. Historien ger oss nu rätt.

Satsningen jämfördes med Facebook inom sin bransch och med Ikeas etablering när det gällde betydelsen för Karlstad. Vi ansåg att huset skulle säljas till det pris som det fanns värderingar och anbud kring. Och vi ansåg att marken skulle stanna i kommunens ägo för det är viktigt med rådigheten över så central och strategisk mark. Värdestegringen ska tillfalla karlstadsborna och markanvändningen i centrum tenderar att växla över tid.

’Men man måste våga satsa för att vinna’ säger en del företrädare för det blågröna styret. Det stämmer men samtidigt ska inte karlstadsbornas gemensamma tillgångar reas ut. ’Styret säger också att IT-företaget och Stadshuset inte hänger ihop’. Att det är separata bolag och projekt. För aktörerna stämmer det men inte för kommunen.

Det är bara ett försök att ändra historieskrivningen. Det var ju just etableringen av verksamheterna (IT-företaget och fastighetsbolaget) som styret använde som motivering för att sälja till ett lägre pris än det högsta budet och för att sälja av marken. Så för kommunen hänger de absolut ihop. Nu vet vi att det inte blev hundratals arbetstillfällen. Nu återstår det att se om huset och kvarteret lever upp. För det finns en färdig detaljplan och det är viktigt för Karlstads centrum att det blir liv i den delen av stan.

Med anledning av de här turerna så lämnar jag idag på kommunfullmäktige in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: