Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Friidrotts-VM i hetluften

Så är då Friidrotts-VM i Doha igång och som vanligt så föregås ett internationellt mästerskap av diverse frågor av mer idrottspolitisk karaktär. Varför förläggs Friidotts-VM till Qatar? Vilka arbetsvillkor har gästarbetarna i landet? Hur stort intresse är det med tanke på biljettförsäljningen? Är det vettigt att genomföra maraton mitt i natten på grund av värmen?

Jag har inte alla svar men det spekuleras en del om mutor och korruption när det gäller tilldelningen. Samtidigt hänvisas det då till förra regimen under Lamine Diack som sitter i husarrest. Dock ska man komma ihåg att Doha har en årlig Diamond League-gala och flera av dem som sitter i ledningen för det internationella friidrottsförbundet nu även satt med när det här mästerskapet placerades i just Doha. Så det går inte att skylla allt på tidigare ledare.

Jag sympatiserar med idén om att friidrotten ska vara global men det innebär inte för mig att galor ska fördelas efter geografi och mästerskap efter statlig betalningsförmåga. Utan hänsyn tagen till de politiska systemen. I icke-demokratiska stater kan det finnas en koppling mellan idrotten och politiken som man inte vet om. Då hamnar man i beroendeställning och ger de styrande onödig positiv uppmärksamhet.

Då kan bli det arenor byggda och andra jobb utförda utan vettiga arbetsvillkor, då kan det bli statsunderstödda dopningsskandaler, då kan det bli det folktomma läktare, då kan det bli mästerskap på mästerskap i Qatar och Vitryssland och då kan det bli en kinesisk titelsponsor för Diamond League med löfte om en framtida gala i Kina. Och då kan bli det VM-maraton i direkt hälsovådlig värme. En bit ifrån human rights, fair play, transparency och good governance om du frågar mig.

Den här kampen fortsätter i de friidrottspolitiska mötesrummen. I den sportsliga kampen på banan blir det minst ett svenskt VM-guld i år. Ståhl och/eller Duplantis. Alltid något att glädjas åt!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: