Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Rött kort för blått styre

Karlstad utsågs till Sveriges främsta idrottskommun 2016 och 2018 enligt tidningen Sport & Affärer. I motiveringen för vinsten 2018 kan man läsa: ”Det idrottspolitiska styrdokumentet Karlstad 2.0 är starkt med inriktning mot folkhälsofrågor. Det finns tydliga ambitioner för utveckling av spontanaktivitetsytor och andra anläggningar”. Döm av min förvåning när något sådant styrdokument inte verkar stå att finna.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i december 2017 att en ny idrottsplan skulle tas fram som skulle ersätta den ambitiösa ”Idrott för alla – plan för idrotten i Karlstads kommun 2014—2018″. I beslutet tituleras den ”Idrott för alla 2.0, för åren 2019—2026.” Samtidigt skulle den gamla planen utvärderas.

Värmlandsidrotten presenterade nyligen siffror över föreningsanslutningsgraden bland ungdomar som visar att det skiljer sig kraftigt åt mellan olika bostadsområden. Vi Socialdemokrater ville då följa upp målen och aktiviteterna i den gamla och nya planen för att se hur kommunen arbetar med de här frågorna. Det visade sig att den gamla planen inte är utvärderad, den nämns överhuvudtaget inte i kultur- och fritidsnämndens årsberättelse för 2018. Den nya planen är inte politiskt antagen såvitt vi kunnat finna och den nämns inte i nämndens verksamhetsplan för vare sig 2019 eller 2020.

Det här har föranlett att jag har skrivit en interpellation till kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Larsson (M). Den fokuserar på de här bristerna men det verkligt allvarliga är att kommunen kanske fått utmärkelser på falska grunder och de stora förlorarna är barnen och ungdomarna som inte får möjlighet att röra på sig!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: