Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Aldrig Auschwitz igen

Det är idag 75 år sedan Auschwitz och Birkenau befriades. Jag hade förmånen att besöka lägret i maj 1996. Jag gick i årskurs nio och vi var några i min klass som fick åka med en grupp från högskolan. Med på resan fanns överlevaren Flora Gladh. Det finns fortfarande några ögonvittnen kvar som kan berätta om vad som skedde innanför taggtråden men de blir snabbt färre nu.

Då faller ansvaret ännu tyngre på oss andra att berätta om vad som hände men framförallt att motverka att något liknande händer igen. Och då måste vi dra gränsen i god tid. Ingen regim drar igång industriell massutrotning av sina medmänniskor från dag ett. Det handlar om att identifiera krafter som fokuserar på vi och dom och som slår split mellan grupper. Det handlar om att identifiera krafter som inte värnar demokratins alla principer. Det handlar om att identifiera krafter som har enkla lösningar på komplexa samhällsproblem.

Ett sätt att skapa toleranta och demokratiska medborgare handlar om att låta ungdomar mötas över gränser. Språkresor, studieutbyten och studieresor måste vara prioriterad verksamhet som komplement till den dagliga undervisningen. Vi måste orka och våga avsätta resurser till internationellt utbyte. Jag har haft förmånen att få åka på studieresan till Auschwitz på högstadiet och studera utomlands inom Erasmusprogrammet på universitetet. Flera kompisar åkte på språkresor under gymnasiet. De här upplevelserna har påverkat och präglat mig som person. Jag önskar att alla unga människor kunde få samma möjlighet.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: