Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Partiväsende under press

Demokratin måste försvaras och utvecklas varje dag. Den bygger på medborgarnas engagemang i olika former. Det politiska systemet med partierna och samhällets institutioner, föreningsväsendet, de fria medierna och vardagsdiskussionerna kring köksborden. Det är ett komplext system där helheten är beroende av delarna. Det talas dagligen om att demokratin är under hot, att ideella föreningar har allt svårare att finna styrelsefolk och att partierna tappar medlemmar. Vi måste gemensamt ta strid för delarna för att stärka helheten.

Som aktiv i ett parti under de senaste 20 åren kan jag notera att det blir allt svårare att verka i vardagen. Det är väldigt svårt att komma in på arbetsplatser, skolor, nå medborgare via hembesök och det genomförs kommunal medborgardialoger utan förtroendevalda närvarande.

Det är många gånger svårt att besöka arbetsplatser som politiskt parti och till och med fackföreningsrörelsen uttrycker utmaningar att få till möten med personal. Pressade scheman och ledningar som vill ha koll och vara med. Det är allt färre bokbord i skolornas korridorer och det är bara ett fåtal lärare som bjuder in politiker till klassrummen. Många skolor har debatter vid valen men ungdomarna behöver få möta partierna oftare än så. Man åberopar tidsbrist, att alla partier måste vara med eller att det är svårt att dra gränsen för vilka som får komma in.

Det blir allt svårare med dörrknackningar och telemarketing bland annat på grund av portkoder och nix-tjänster. Fastighetsägare säger nej till bokbord utanför butiker och verksamheter. Det är självklart rättigheter som bostadsrättsföreningar, enskilda personer och fastighetsägare har men det skapar utmaningar för partiväsendet. Även kommunala medborgardialoger utan förtroendevalda är en olycklig utveckling. Då blir det svårt för allmänheten att ställa frågor och få svar samt utkräva ansvar.

Självklart måste partierna själva också se över sina egna arbetsformer och medlemskapets mervärden. Så jag säger inte att det är omvärldens fel att partierna tappar medlemmar men jag ville peka på några konkreta områden där jag sett en tydlig förskjutning de senaste åren och som påverkar partiernas villkor och i förlängningen demokratin.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: