Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Avlägsen regionvision

Jag vaknar till en debattartikel från den styrande borgerliga minoriteten i Region Värmland. De skriver att vi närmar oss regionens vision om livskvalitet i världsklass. De skriver att nya möjligheter öppnas nu när organisationen börjar sätta sig. De vill att Värmland ska bli ledande på folkhälsoarbete. Vården ska finnas nära och vara tillgänglig.

De verkar leva i en annan verklighet än vi andra värmlänningar. Jag har ett färskt exempel från en närstående som ringde 1177 häromkvällen. Två timmar i kö och när hen kopplades fram var hen i Västerbotten istället för Värmland och kunde då inte få en tid på sin vårdcentral. Utan det var bara att ringa igen nästa morgon 08.00… Att referera till en organisation som börjar sätta sig när det är tillförordnade direktörer på nästan alla poster känns ju mest som ett tidigt aprilskämt.

Och ledande på folkhälsoarbete i Sverige är ingen blygsam ambitionsnivå med tanke på värmlänningarnas hälsostatus, utbildningsnivå och medellivslängd i ett nationellt perspektiv. Det är inte fel med höga mål men det är också viktigt med en förankring i den verkliga verkligheten. Jag känner igen resonemanget från arbetet med en ny Värmlandsstrategi. Det handlar mer om en visionär omvärldsspaning än ett fokus på hur Värmland ligger till i förhållande till nuvarande 33 mål. I våras kom tex en pinfärsk rapport som visar att Värmland är sämst i landet på entreprenörskap.

Ekonomin är också minst sagt ansträngd i regionen och när den nu stärks via statliga bidrag från den S-ledda regeringen så nämns inte det med ett enda tacksamhetens ord. Värmlandssamverkan har mer fokus på sin egen samverkan än värmlänningarnas vardag.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: