Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Blågrön mansdominans

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i kommunstyrelsen beslutade igår att fördelningen mellan män och kvinnor bland kommunens förtroendevalda inte ska följas upp som en indikator på jämställdheten i kommunen. Det är partiernas sak och inte kommunens menar de. Samtidigt finns det drygt 60 andra indikatorer för att mäta allt möjligt från gästnätter till bullernivåer. Kommunen har begränsad rådighet över många av dem.

Eftersom de inte vill mäta jämställdheten bland oss förtroendevalda så har vi gjort det. Då framträder ett alternativt skäl till varför de inte vill mäta. Det är nämligen så att det är de blågröna partiernas män som styr Karlstads kommun. Bland deras ordinarie ledamöter i nämnder och bolagsstyrelser är det 68 % män och 32 % kvinnor. Bland ordföranden är det ännu värre. Där är det 76 % män och 24 % kvinnor. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti och har kongressbeslut på strikt varvade listor (alltså varannan kvinna och man) för både valsedlar och förtroendeuppdrag i nämnder och styrelser.

Vi har också föreslagit att Karlstad ska sikta på att bli Sveriges mest jämställa kommun och inleda ett samarbete med universitetets avdelning för genusforskning. Vi vill inrätta en kunskapsbank för jämställdhet inom kommunen där olika verksamheter kan lära av varandra och vi vill införa genusbudgetering för att säkerställa att resurser fördelas lika mellan män och kvinnor, pojkar och flickor. De här förslagen har vi inte fått gehör för. Det är kanske inte så konstigt…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: