Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Karlstad & Värmland

Jag läser tankesmedjan Offensiva Karlstad Värmlands blogg och delar en del av deras tankar och poänger. I andra delar står vi en bit ifrån varandra. Särskilt när det gäller höghastighetståg. Men det mest positiva är att de kliver fram och bryr sig om Karlstads och Värmlands strategiska arbete och utveckling. De har noterat att flera viktiga processer pågår parallellt just nu och som skulle behöva synkroniseras mera. Jag som sitter politiskt centralt placerad i alla tre processer håller med. Det handlar om Region Värmlands nya Värmlandsstrategi och Karlstads kommuns arbete med ny översiktsplan (ÖP) och vision. Dock sitter jag i opposition i alla forum och kan inte påverka mötesuppläggen och arbetsformerna. Jag har försökt.

Tankesmedjan lyfter bland annat fram att prognossiffrorna rörande befolkningsutvecklingen skiljer sig åt och då framförallt gällande Karlstad vilket påverkar hela Värmland. De tycker dessutom att ambitionerna är för låga vilket också kan påverka det faktiska utfallet. Karlstad har också tappat i konkurrenskraft mot tex Växjö och Umeå under de senaste trettio åren. De har säkert rätt i samtliga fall men det som jag primärt reagerat över är att man håller isär processerna så fullkomligt trots att Karlstad och Karlstadsregionen utgör en så omfattande del av Värmlands helhet. Jag säger inte att Karlstad ska särbehandlas men behandlas utifrån sin faktiska roll. Karlstadsbor är också värmlänningar.

Redan idag bor en tredjedel av värmlänningarna i Karlstad och hälften om man räknar Karlstadsregionen (Karlstad, Kil, Forshaga, Hammarö och Grums). Karlstadsregionen står för mer än hälften av antalet sysselsatta i länet och i Karlstad landade åtta av tio tillsatta arbetstillfällen i Värmland 2008-2017 (SCB). I residensstaden finns Värmlands universitet, centralsjukhus och kommande resecentrum. Stora arbetsplatser och viktiga strategiska nav i såväl Karlstads ÖP som Värmlandsstrategin.

Nyligen genomfördes en konferens med fokus på regional utveckling. Ett par förtroendevalda per kommun, (exakt samma för alla), och regionledningen åkte till Västerås i två dagar. Inga representanter för näringslivet, statliga myndigheter eller akademin fick heller vara med. Jag har tidigare kritiserat att arbetet med den nya regionala utvecklingsstrategin har för lite fokus på den faktiska måluppfyllelsen i nuvarande Värmlandsstrategi. Det är tyvärr också för lite fokus på Karlstadsregionen. Till potentiell skada för hela Värmlands framtida utveckling.

http://heapple.com/offensivakarlstadvarmland/index.php/blog/vart-foersta-inspel-oevergripande-vision-och-mal

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: