Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

WR, dopning & demokrati

Det händer mycket i svensk, europeisk och internationell friidrott. Armand ‘Mondo’ Duplantis slår fantastiska världsrekord i stav på löpande band och har på några veckor förflyttat grenen till en helt ny nivå. Killen är bara 20 år och var det ska sluta får framtiden utvisa. Nu har svensk friidrott två heta OS-guldkandidater till sommaren. Mondo och Daniel ‘Ståhlmannen’ Ståhl i diskus. Otroligt kul och spännande!

Svensk friidrott har parallellt med Mondos uppvisning upplevt några svarta veckor när det gäller dopning. Robel Fshia som vann terrräng-EM i december 2019 har stängts av tills vidare efter ett positivt dopningsprov från november. Alltså innan terräng-EM. Det har nu varit en rad svenska incidenter kopplade till olika former av brott mot antidopningsreglerna de senaste åren. De har kunnat ske trots förstärkta åtgärdsprogram och mer resurser. Det är bra att fusk och felaktigheter avslöjas men det är oacceptabelt att de sker. Vi kan inte bara tala om en nolltolerans utan måste också leva upp till en sådan.

Lite samma läge är det för den europeiska och internationella friidrotten så här snart fem år efter att nya ledningar valdes för både World Athletics och European Athletics. Den reformandan som sattes igång då måste tränga ner på världsdelsnivå och medlemsförbundsnivå. Då är det inte bra för trovärdigheten när frågor om mänskliga rättigheter och jämställdhet skjuts till en avlägsen framtid eller när premiumevenemang och viktiga strategiska konferenser förläggs återkommande till Vitryssland. Ett land som inte uppfyller kraven när det gäller nationellt antidopningsarbete och som enligt utrikespolitiska institutets hemsida benämns Europas sista diktatur. Good governance är inget som man beslutar om i en konstitution, utan något man praktiserar i vardagen!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: