Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Solstad som trästad

Jag och min kollega i stadsbyggnadsnämnden, Håkan Holm Alteblad, skrev en debattartikel om träbyggnation häromdagen. Som svar på styrets artikel för några veckor sedan. Den handlar om hur Karlstad hade kunnat vara en föregångare istället för en efterföljare men att det är bättre sent än aldrig. Så här skrev vi:

De styrande i teknik- och fastighetsnämnden skriver i en debattartikel att de nu prioriterar träbyggnation och det är bra. Om än tio år för sent. Karlstad var medlem i organisationen Trästad när de blågröna tog över styret av kommunen 2010. Någonstans på vägen lämnade kommunen utan att man själv visste om det. Och när vi Socialdemokrater för flera år sedan motionerade om att kommunen borde ta fram en träbyggnadsstrategi blev svaret nej. Det har heller inte genomförts några kommunala markanvisningstävlingar där träbyggnation har varit ett krav. Detta trots ett omfattande bostadsbyggande de senaste åren. Däremothar en del privata aktörer gått före och byggt andra typer av fastigheter i trä och snart ska även det första bostadshuset i trä byggas.

Numera är kommunen återigen medlem i Trästad efter ett initiativ från oss under 2019 och inom kort drar Karlstads Bostads AB, (KBAB), igång ett projekt i trä. Detta efter att vi gemensamt över partigränserna ändrat ägardirektiven för bolaget och skärpt kravet på träbyggnation. Nyligen genomfördes en stor träbyggnadskonferens i Karlstad. En av talarna var socialdemokraten Per Aspengren, som berättade om en motsvarade S-motion om en träbyggnadsstrategi inom Region Värmland och att man där räknar med ett bifall.

Det är glädjande att styret i Karlstad nu hakat på frågan om träbyggnation och om de hade gjort det redan för tio år sedan så hade kanske Växjö och Skövde kommit till Karlstad på studiebesök istället för tvärtom. I mars ska nämligen teknik- och fastighetsnämnden åka till de städerna och titta på träbyggnader. Växjö fanns även på plats på ovan nämnda konferens och lyfte då som framgångsfaktorer att de tidigt hade engagerade politiker i frågan och tidigt antog en träbyggnadsstrategi. Nu har Växjö ett så offensivt mål som att hälften av allt kommunen bygger ska vara i trä. Ökat byggande i trä är en hållbarhetsfråga som vi Socialdemokrater arbetat för i drygt tio år nu. Sent ska syndaren vakna men bättre sent än aldrig!

Det blågröna styrets artikel:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: