Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Företagsklimat för jobben

För oss Socialdemokrater är frågan om ett gott företagsklimat en fråga om jobben. Det är något som jag personligen brinner väldigt starkt för. Jag vet betydelsen av det egna arbetet för varje människas frihet och möjlighet att forma sitt liv. Dessutom är det så att ju fler som är i arbete desto mera resurser kommer det in till vår gemensamma välfärd. Vi har drivit frågan om ett bättre företagsklimat väldigt hårt. Vi har 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat och har föreslagit ett Handslag med näringslivet. Framförallt vill vi se fler kvinnor, unga och personer med utländsk bakgrund starta och driva företag. De är idag underrepresenterade bland företagare.

Även om vi inte har fått gehör för alla våra förslag och får acceptera en del av styrets initiativ så har vi tillsammans över partigränserna kommit överens om att sätta frågan i fokus och sjösatt flera nya åtgärder för att förbättra företagsklimatet. Karlstad har de senaste åren halkat ner både i SKR:s Insiktsmätning och Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimat. Det är inte bra för Karlstads och Värmlands utveckling och konkurrenskraft. Därför är det positivt med den här samsynen.

Den här veckan är det flera sådana aktiviteter på mitt program. Vi ska ha möte idag om Rättviksmodellen, som handlar om ett dialogbaserat arbete kring tillsyn och tillstånd. Att serva istället för att straffa och att fakturera efter genomförd inspektion snarare än innan. På torsdag ska vi ha företagsträff på Gräsdalen. En utveckling av företagsbesöken där vi samlar flera företag inom ett område och kan därmed träffa fler företag på samma tid. Sedan tidigare är vi igång med dialogmöten i samverkan med organisationerna Företagarna, Svenskt Näringsliv och LRF. På torsdag eftermiddag ska jag tex vara med på Företagarnas årsmöte.

Vi har också inom ramen för Näringslivsrådet haft seminarier om upphandlingar vilket tillsammans med bättre infrastruktur brukar vara de vanligaste frågorna vid just företagsbesök. Viktigt att fler, lokala och små företag kan vara med och lägga anbud i våra kommunala upphandlingar som omfattar många miljoner per år. Vid gårdagens tillväxtutskott fick vi äntligen möjlighet att göra Karlstads inspel till den nya Värmlandsstrategin. De flesta av Värmlands företag finns i Karlstadsregionen och här behövs både utbildningsinsatser och satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik.

Arbetet för ett bättre företagsklimat går vidare och förhoppningsvis leder det till bättre rankingresultat men framförallt fler företag och jobb!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: