Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nya friidrottsdistrikt

Nu finns det äntligen ett förslag framme till ny regional indelning för den svenska friidrotten. Nio distrikt föreslås ersätta dagens dryga 20 distriktsförbund och andra regionala nivåer såsom UC, FC, FPC och allt vad det heter. Jag säger äntligen för det här är något som det talats om och arbetats med i väldigt många år. Jag säger också äntligen för att man som vanlig medlem inte kunnat se förslaget förrän nu. Det har nämligen inte hanterats genom ett allmänt remissförfarande vilket hade varit rimligt och lämpligt.

Det är dock ett i många delar bra förslag där man uppnår EN regional nivå och väsentligt färre antal aktörer än idag. För Värmlands del är det kanske inte en optimal konstruktion men vi vet ifrån tidigare regionprocesser att det är svårt att få till. I förslaget ingår Värmland i Bergslagens och Mälardalens friidrottsförbund tillsammans med Närke, Västmanland och Södermanland. Det blir ett relativt stort och starkt distrikt med 22 mandat på årsmötet. Det är bara Stockholm, (inkl Gotland), som har fler med 25.

Ambitionen är att varje distrikt ska ha minst en personal på 80 procent. Distrikten ska ansvara för utbildningar, tävlingssanktion och tävlingsprogram i sitt distrikt, nätverksträffar med föreningarna, läger och uppföljningsverksamhet för ungdomar, implementera centrala beslut och förstås ansvara för en del administrativa uppgifter inom sitt geografiska område.

Förslaget skulle hanteras vid förbundsårsmötet i slutet av mars men det är nu framflyttat till november så nu finns det mer tid för diskussion. Sedan är det förstås en resa att implementera den nya organisationen som kommer att ta några år. Bland styrelsens andra förslag till årsmötet noterar jag att man nu föreslår att årsmöten bara ska genomföras vartannat år och att regelfrågor ska delegeras från årsmötet till förbundsstyrelsen. Det kan låta som ett bra förslag men en sådan förändring är i praktiken en inskränkning i rörelsens fria motionsrätt och det är jag starkt kritisk till. De flesta motioner på årsmötena handlar om just tävlings- och regelfrågor.

Så i tider av tal om good governance och ökad öppenhet och demokrati så föreslås en historisk organisationsreform som föregåtts utan allmänt remissförfarande, att de årliga årsmötena ska avskaffas och att motionsrätten i praktiken ska inskränkas kraftigt. Helt fel väg att gå enligt mig men det fina med demokrati är att årsmötet är suveränt att besluta om dessa förslag. Så vi får se vad friidrottsrörelsen vill och var det landar!

Läs mer här:

https://www.friidrott.se/forbundsinfo/arsmotet/2020/styrforslag.aspx

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: