Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Vänersjöfarten

Jag har precis i dessa coronatider deltagit i ett stort Skypemöte om Vänersjöfartens framtid. Det skulle ha varit en heldag på Karlstad CCC men blev nu en timme på nätet. Det är tuffa tider, inte minst för just besöksnäringen, men vi måste nu alla bidra till minskad och mer utdragen smittspridning. Och då är digitala möten ett bra alternativ.

Det finns många goda skäl, inte minst miljömässiga, att utöka godstransporterna på Vänern och det är många aktörer som är delaktiga i arbetet. På dagens möte var staten representerad genom Trafikverket, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen, (kanske också länsstyrelserna men jag är osäker). Region Värmland och Västra Götalandsregionen var med, kommunerna runt Vänern, Vänersamarbetet, Vänerhamn och Vänerregionens Näringslivsråd.

En positiv förutsättning som finns med i arbetet är beslutet om att nya slussar ska byggas i Trollhätte kanal. Något som vi i Värmland verkat för i flera år. En negativ förutsättning som finns med i arbetet är att godsvolymerna i kanalen minskat rejält om man går bakåt ett par decennier. Så det är verkligen hög tid att kraftsamla för en förändrad utveckling. Gods måste flytta över från lastbil och järnväg, det måste finnas goda förutsättningar att flytta gods mellan tre transportslagen, statens regler måste vara rimliga och rättvisa mellan olika transportslag, regioner och kommuner måste samordna infrastrukturprojekt så att överflyttning möjliggörs och näringslivet måste flytta sina faktiska transporter.

För Karlstads kommuns del så är det många frågor i luften kring det här. Vi har precis reviderat ägardirektiv och mål för Vänerhamn AB, vi arbetar med järnvägsfrågorna inom både Tåg-i-tid och Oslo-Sthlm 2.55, vi jobbar med en ny översiktsplan som måste beakta hamnen och hur man når den med tåg och lastsbil och vi utvecklar Vänern som besöksmål i en bredare bemärkelse. Med skogen i norra Värmland och Vänern i södra Värmland borde vi stå näringslivsmässigt starka i en framtid som fokuserar på hållbarhet!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: