Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ungdomar rör sig för lite

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungas hälsa. Initiativtagare är kronprinsessparet och verksamhetschef är tidigare mångkamparen och olympiamästarinnan Carolina Klüft. I dagarna kom organisationens årliga rapport som visar att barn och unga rör sig på tok för lite, äter för dåligt med grönsaker och sitter alldeles för många timmar framför skärmen. Dessutom är det stora skillnader utifrån socioekonomiska faktorer.

Rapporten visar att bara 2 av 10 barn når den rekommenderade dagliga mängden fysisk aktivitet. Barn och ungdomar äter grönsaker och fisk alldeles för sällan och de flesta önskar mer idrott i skolan. Barn och unga i alla åldrar sitter timtal framför olika skärmar varje dag. Tonåringarna uppvisar de sämsta resultaten och allra sämst värden har tonårstjejerna.

Tidigare i år kom Värmlandsidrotten med siffror som visade på stora skillnader mellan våra bostadsområden när det gäller ungdomars föreningsanslutning. Jag har också pekat på kommunens bristande uppföljning av planen Idrott för alla som handlar om just idrott för alla. Men vi är långt ifrån den målsättningen. Vi måste nu få fler barn och unga att röra på sig. För deras egen hälsa, för folkhälsan och för belastningen på sjukvården i framtiden.

Vi socialdemokrater har satt ett högt mål nationellt om att sluta de påverkbara hälsoskillnaderna inom en generation. Här lokalt har vi lagt många förslag för att få fler barn och unga i rörelse. Vi har särskilt prioriterat avgiftsfria aktiviteter eftersom föräldrarnas inkomstnivå påverkar barnens deltagande i organiserad och spontan idrott. Nu måste vi ser mer action både lokalt och nationellt för att vända de här hemska siffrorna och nå våra ambitiösa hälsomål!

Läs hela rapporten här:

https://generationpep.se/sv/hur-vi-arbetar/egna-satsningar/pep-rapporten/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: