Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kraftfull vårbudget

Idag presenterade finansminister Magdalena Andersson vårpropositionen och det mesta är känt sedan tidigare. Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna C och L vidtagit kraftfulla åtgärder under hela coronakrisen. De har varit inriktade mot olika delar. Huvudfokus är självklart att minska smittspridningen och att rädda människors liv. Staten tar regioners och kommuners extra sjukvårdskostnader kopplade till corona. Man har slopat karensdagen och krav på läkarintyg vid sjukskrivning.

Regeringen har också satt in massiva insatser för att rädda svenska jobb och företag. Korttidspermittering har införts vilket innebär att företagen kan ställa av personalen en stor del av arbetstiden och staten står för lönen. Staten står också för sjuklönekostnader och har sänkt arbetsgivaravgifter och möjliggjort hyresreduceringar. Flera åtgärder har också satts in för att stärka likviditeten i företagen. Skatt som betalats in under året kan återfås.

Ett tredje område som prioriterats är insatser direkt mot enskilda som hotas av arbetslöshet. Förstärkning av a-kassan så att fler omfattas och villkoren blir bättre. Medel till Arbetsförmedlingen och utbildningsväsendet så att människor kan ställa om till sektorer där det efterfrågas arbetskraft. Studenter kan jobba mer vid sidan av studiemedlen.

Därutöver sker allmänna resursförstärkningar till kommunerna så att de kan klara sina välfärdsuppdrag framåt. Det görs stora satsningar på rättsväsendet och den gröna omställningen. Sammantaget är det en stark vårbudget med fokus på både den rådande krisen och den långsiktiga utvecklingen av Sverige!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: