Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

1 maj digitalt

Idag är det 1 maj och det firar vi socialdemokrater vanligtvis med demonstrationståg och tal, runt om i hela världen. Varför gör vi det? 1 maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag, som firats i Sverige sen 1890. Vi har alltså firat 1 maj i 130 år!

Vid den allra första demonstrationen vid Gärdet i Stockholm så samlades det 50 000 personer för att lyssna till bland andra Hjalmar Branting. Då handlade demonstrationen om arbetarnas kamp för åtta timmars arbetsdag, drägliga arbetsvillkor och den viktiga frågan om allmän och lika rösträtt. Reformer som vi idag tar för givna.

Genom åren har temat för demonstrationerna varierat, men 1 maj är en dag när vi socialdemokrater uppmärksammar orättvisor i samhället.  Alltsedan 1939, så är det en allmän helgdag i Sverige. Njut inte bara av en röd dag, utan skänk också en tanke till alla som kämpat genom historien för Dina rättigheter.

Trots att 1 maj-firandet är över 100 år i Sverige, så är det fortfarande högst relevant. I kristider som dessa så blir det extra tydligt hur viktigt det är, att vi har ett generellt välfärdssystem och en vård för alla, som vi kan lita på.  Att det finns en trygghet för löntagare, när samhällsekonomin raseras, till exempel genom en väl fungerande A-kassa.

Vi ska vara tacksamma över att bo just i Sverige, där vi betalar relativt höga skatter. Det innebär att vi kan bygga ett starkt och jämlikt samhälle, där det inte är tjockleken på plånboken som avgör om man ska må bra eller hur långt i livet man ska nå. Det innebär också att vi står väl rustade inför samhällskriser som den rådande. 

Årets 1 maj-firande kommer att bli historiskt. Det är första gången som vi inte träffas för att demonstrera i de traditionsenliga tågen. Men vi socialdemokrater ställer inte in, vi ställer om. Under parollen Ett starkare samhälle, kan Du delta i historiens första digitala 1 maj-demonstration!

Klockan 11.00 kan du se och lyssna till statsminister Stefan Löfven bland annat på Facebook och på Youtube. Häng med och fira i digitala kanaler, häng ut något rött från fönstret, ta en bild och ladda upp under #Förstamaj. Nästa år ses vi i demonstrationstågen igen!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: