Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Granska antidopingarbetet

Den svenska europamästaren i terräng, Robel Fsiha Spårvägens FK, ertappades med en förbjuden substans i kroppen i samband med en dopingkontroll i november. Det visade sig vara testosteron, den grövsta formen av doping och nu har domen kommit. Fyra års avstängning. Det är ett hårt men rätt straff mot den enskilda idrottaren som trots allt bär det yttersta ansvaret för vad hen petar i sig. Det visar att antidopingarbetet fungerar men samtidigt att det inte fungerar.

Den svenska modellen är nämligen inriktad på att doping inte ska förekomma, inte påkommas. Det vi kallar nolltolerans. Det är mycket fokus på utbildning och attityd och i samband med dopingincidenten kring Abeba Aregawi beslutade friidrottsförbundets dåvarande styrelse, (jag satt med då), om ett förstärkt antidopingprogram. Det fokuserade bland annat på Vaccinera klubben mot doping, antidopingkörkort för aktiva och ledare och förstärkt kontroll av internationella träningsmiljöer.

Trots det förstärkta programmet så har fallen Meraf Bahta och Robel Fsiha dykt upp efter det. Så arbetet måste ytterligare intensifieras och framförallt följas upp mot de åtgärdsprogram och policies som beslutats. Det är positivt att svensk idrott nu ska etablera en fristående antidopingorganisation vilket vi inom friidrotten har drivit länge. Frågan är dock om inte även svensk friidrott skulle behöva en extern granskning och uppföljning av det egna antidopingarbetet i det här läget. En uppföljning och vitbok över de program och policies som antagits, de åtgärder som vidtagits och de dopingfall som drabbat vår idrott de senaste tio åren.

Läs mer om Svensk Friidrotts antidopingarbete här:

https://www.friidrott.se/medicin/antidoping/Antidopingprogram.aspx

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: