Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Unik budgetsamverkan

Det är exceptionella och oroliga tider vilket kräver politiskt ansvarstagande och ett extraordinärt agerande. Därför har vi Socialdemokrater och det blågröna minoritetsstyret i Karlstad (M-MP-C-L-KD) idag presenterat en gemensam övergångsbudget för 2021. Det är en framskrivning och uppräkning av tidigare budgetbeslut och innehåller inga nya politiska prioriteringar. Utöver uppräkningen innehåller budgeten nödvändiga investeringar. Vi gör på detta sätt, dels på grund av det rådande läget, och dels på grund av den osäkerhet som finns angående de ekonomiska förutsättningarna gällande 2020 och 2021.

I budgeten finns det också ett beslut om att en ny budgetprocess ska ske i höst med antagande i november. Då är förhoppningen att vi har bättre koll på det samlade ekonomiska läget och då är tanken att vi lägger våra egna politiskt färgade budgetförslag. I det gemensamma underlaget finns det också ett uppdrag att stärka Karlstads strategiska förmåga genom omvärldsanalys och med hänsyn tagen till effekterna av den rådande pandemin. Det materialet ska ligga med som grund för höstens budgetarbete. Även om läget är oklart så är regeringens kraftfulla krispaket till stor nytta för alla landets kommuner, så även vår.

Att vi lägger en gemensam budget och även några gemensamma coronarelaterade politiska initiativ i kommunstyrelsen innebär inte att vi släpper vårt oppositionsarbete. Vi granskar fortfarande styret, lägger en del egna förslag och driver fortsatt tidigare stridsfrågor som är aktuella. Det gäller inte minst att vi vill se ett stopp av privatiseringen av tre välfungerande kommunala vårdboenden, införandet av digital fixarservice för äldre och en oberoende granskning av stadshusaffären. Det är ett läge som kräver samverkan och politiskt ansvarstagande men det är också viktigt att den lokala demokratin fungerar. Kanske till och med extra viktigt när det är osäkra tider!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: