Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Sjukhus för 7 miljarder

Region Värmland har sett över fastigheterna inom området där centralsjukhuset, (CSK), ligger och konstaterat att många är gamla, slitna och otidsenliga för dagens och morgondagens vårdbehov och arbetsformer. Det stämmer säkert då husen tillkommit under hela 1900-talet med de äldsta från 1905. Utredningarna kommer fram till att i princip alla fastigheter behöver renoveras eller byggas om för att det totala pusslet ska falla på plats och att man ska kunna erbjuda moderna och verksamhetsanpassade lokaler. Förslaget är ett projekt som ska löpa åren 2020-2036 och omfatta en investering på totalt cirka sju miljarder kronor (!). Det innebär årliga kostnader för avskrivningar, räntor och drift på omkring 400-500 miljoner när det når full effekt under åren 2030-2040.

De här utredningarna har arbetats fram av verksamheterna utan någon större medverkan av förtroendevalda och ekonomer vad det verkar. Nu är tanken att regionstyrelsen ska fatta beslut imorgon tisdag och regionfullmäktige nästa vecka. Via digitala möten. Jag kan nog känna att det behövs mer tid för politisk diskussion och en rejäl dialog med värmlänningarna. Varför inte anta utredningarna som ett kunskapsunderlag för att i senare skeden fatta beslut om etappvisa investeringar som är väl avgränsade och specificerade i tid och kostnad?

Vi är dessutom mitt i en coronakris som vi inte vet vad den kommer att innebära för regionens ekonomi på kort och lång sikt. Regionen ansvarar för sjukvården, kollektivtrafiken och den regionala utvecklingen (företagsklimat/infrastruktur/arbetsmarknad mm). Områden som alla drabbats väldigt hårt av krisen. Självklart måste Värmland ha ett centralsjukhus som klarar morgondagens krav och behov men det är däremot inget som vi måste besluta om just imorgon…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: