Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tävlingsidrott igen

Folkhälsomyndigheten har lämnat klartecken för tävlingsidrottande igen från och med den 14 juni. En hel idrottsrörelse gläds och många anhängare också. Begränsningen om max 50 personer ligger fast så det blir tävlande i princip utan livepublik men det viktiga är att man får tävla igen och att det är ett besked i positiv riktning. Vi har sett fler sådana som att gymnasieskolorna snart kan återgå till undervisning på plats. Så även om vi inte är igenom krisen så kommer vi närmare den dagen och med den här typen av besked så blir det en påminnelse till oss alla.

Idrottsrörelsen kommer att ta ansvar i det nya läget och lösa det på ett bra sätt. Sveriges största folkrörelse är van vid att ta ett stort samhällsansvar och laga efter läge. Och även om det är tävlingsidrotten som nu får klartecken så är själva rörelsen och hälsan det som är idrottens viktigaste fundament. Folkhälsan kommer att stå i centrum på ett helt annat sätt efter coronakrisen. Flera av riskfaktorerna, (tex fetma, högt blodtryck, hjärt/kärlsjukdom), är sådana som kan förebyggas med bättre kosthållning och mer motion. Det har också under våren presenterats flera rapporter om minskad fysisk aktivitet de senaste åren bland barn och unga (se länkar nedan).

I det läget som vi nu befinner oss är det många som motionerar mer för att man har mer tid, ett behov av att komma undan från den nya vardagen en stund och för att stärka sin egen hälsa. Nu kan vi också snart följa tävlingsidrotten via medierna och idrottsrörelsen kan då verka fullt ut med både träning och tävling. Dessutom kan nu idrotten få in en del resurser igen som man inte har kunnat under den här perioden. Det är många branscher som har det ekonomiskt tufft just nu och det gäller även idrotten och det drabbar ungdomarna, motionärerna och eliten på både kort och lång sikt!

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/maj/skolbarn-i-sverige-ror-sig-mindre-an-i-andra-lander2/

https://www.dn.se/debatt/barn-som-deltar-i-organiserad-idrott-lyckas-battre-i-skolan/

https://generationpep.se/sv/press-kontakt/pressmeddelanden/20-03-31-pep-rapporten-2020-86-av-barn-i-sverige-lever-ohalsosamt/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: