Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Världsfriidrotten reformeras

Det internationella friidrottsförbundet har i en rapport fått beröm för stora framsteg i sitt reformarbete för ökad demokrati, öppenhet, jämställdhet, minskad korruption mm. Visserligen har rapporten tagits fram av ASOIF, (the Association of Summer Olympic International Federations), genom självskattning kompletterat med en översyn via oberoende sportbyrån I Trust Sport. Men oavsett metod så tror jag att de flesta håller med om att stora steg har tagits under ordförande Sebastian Coes ledning de senaste åren. Samtidigt började man på en extremt låg nivå. Den förre ordföranden Lamine Diack står inför rätta, för bla korruption, i Frankrike där rättegången precis dragit igång efter flera års förberedelser.

Men för att nå verklig förändring så måste man också involvera kontinenternas förbund och nationsförbunden ännu mera. Det är bra att den översta organisationsnivån har reformerats men den största verksamheten pågår ändå ute i världsdelarna och länderna och det är där som träning, tävlingar, galor, långlopp och mästerskap genomförs.

I Sverige antar den internationella kommittén och förbundsstyrelsen vartannat år ett styrdokument som heter Strategi, riktlinjer och handlingsplan för det internationella arbetet. Den senaste avser 2020-2021 och där har vi bland annat skrivit in följande fokusområden;

– Verka för att World Athletics (WA) och European Athletics (EA) ska vara transparenta organisationer som tillämpar högsta grad av Good Governance inom idrotten och involverar nationsförbunden i utvecklingsarbetet genom conventions, enkäter och öppna remissförfaranden via respektive hemsida.

– Verka för att WA ska få Good Governance att tränga ner på världsdels- och nationsförbundsnivå, samt på sikt även lokal nivå.


– Verka för att WA och EA ställer krav på arrangörsländer gällande ekonomiska, sociala och miljömässigt hållbara evenemang.   

– Verka för att WA och EA ska använda respekten för mänskliga rättigheter i landet som ett kriterium i utvärderingen av kandidater för internationella mästerskap.  

Med fler sådana regler på plats så slipper vi diktatorer som solar sig i glansen och drar nytta av de stora internationella evenemangen för egen vinning. Det är positivt att vi nu ser en verklig förändring i de internationella idrottsförbunden och det arbetet måste fortsätta varje dag och får inte tappa tempo under den globala kris som vi nu befinner oss i. Därför är det glädjande att World Athletics har initierat digitala möten i sin dialog med den globala friidrottsrörelsen. Det ger säkert ytterligare poäng vid nästa mätning!

Läs mer här:

https://www.worldathletics.org/news/press-releases/asoif-governance-report

https://www.insidethegames.biz/articles/1095362/asoif-publish-third-governance-review

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: