Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Lundells sommarprat

Har precis lyssnat på Ulf Lundells sommarprat, hans femte i ordningen. Han var även sommarpratare 1982, 1983, 1985 och 2007. Jag läser hans bok Vardagar just nu så jag känner igen en del teman. Livet på egna gården i Skåne, åldrandet, fåglar, skapande av musik och konst, promenader i närbelägna nationalparken, stora händelser i Sverige och världen. Det som tillkommit från Vardagar 2018 är förstås coronapandemin som gör det isolerade livet ännu mer isolerat för 70-plussaren Lundell. Pandemin påminner honom också om Spanska sjukan som tog hans farfars liv redan innan hans far var född.

Lundell tar som vanligt upp de senaste decenniernas politiska utveckling i Sverige. Hur inriktningen vände på mitten av 80-talet. Privatiseringar, avregleringar och så kallad valfrihet som lett till vinster i välfärden. Bort från jämlikhet, solidaritet och rättvisa som präglade Sverige under hans uppväxt. Han vill inte gärna sätta en partibeteckning på sig själv och han förundras över nyligen bortgångne PO Enquist som var uttalad socialdemokrat. Men han säger att socialdemokrati nog är det bästa vi kan åstadkomma, med dess brister och tillkortakommanden.

På slutet lyfter han fram Karlstad, Mariebergsskogen och dess fasta scen på friluftsteatern. Han kallar den en folkparksscen som omedelbart borde K-märkas. Hur mäktigt det är med den sittande publiken som står upp och nästan faller in på scenen. Hur scenarbetarna ska få in möblemanget från en femrummare i en enrummare.  Han skulle ha spelat där i sommar och ger ett halvt löfte om en ny turné 2021. Jag skulle ha varit där, fick biljetten i 40-årspresent. Jag har sett honom där många gånger tidigare, den första gången 1998 då han spelade Öppna landskap som han nästan aldrig spelar live. Jag var glatt överraskad och förvånad då men har kanske fått svaret nu på varför han spelade den. För att han älskar den scenen, dess atmosfär och historia!

Lyssna här:

https://sverigesradio.se/sommarvinterip1

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: