Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Bad governance i svensk friidrott

Friidrottsrörelsen på alla nivåer arbetar numera med good governance. Ett lite svåröversatt engelskt uttryck som handlar om ett gott styrelseskick. Det kan gälla stater, kommuner, företag eller idrottsförbund och avser strukturer, processer och kulturer. Att det råder demokrati, öppenhet, delaktighet, rättssäkerhet, förutsägbarhet och att det inte förekommer informell styrning, dolda processer, hot eller korruption. I den internationella friidrottens fall har det aktualiserats efter årtionden med korruption, dopningsskandaler och ledare som suttit alldeles för länge. Och som en följd av det står good governance också i fokus för nationsförbunden.

Med tanke på det, samt att Sverige driver frågorna hårt och anses vara ett föredöme, är det anmärkningsvärt att det visat sig att det inom svensk friidrott pågår en illa dold kampanj inifrån förbundsstyrelsen, riktad mot den demokratiskt valda ordföranden. Alltså sånt som man tror sker nån annanstans, inte här hos oss. Jag vet från säkra källor att ett antal styrelseledamöter initierat ett möte med delar av valberedningen för att där kritisera och misskreditera ordföranden Johan Storåkers i syfte att få ett ordförandebyte till stånd. Detta utan att vare sig först begära en enskild sittning med den berörde eller ens informera honom om mötet. Det är dock förbundsårsmötet och inte förbundsstyrelsen som utser ordförande.

Valberedningen har dessutom redan lagt fram sitt förslag till årsmötet och den föreslår omval av Johan Storåkers som också är den ende som är nominerad. Johan har ett väldigt starkt stöd och en lång bakgrund inom friidrottsrörelsen i Sverige, en god kontakt med de aktiva, en gedigen erfarenhet av politiskt arbete och ett omfattande nätverk inom media och offentliga sektorn. Han utvecklar sitt personliga ledarskap för varje år och är mån om delaktighet och förankring både när det gäller styrelsens arbete och friidrottsrörelsens viktigaste frågor. Att gå bakom ryggen på just honom är så långt ifrån good governance man kan komma. 

Det är inte vad man säger utan vad man gör som räknas och ska man vinna förtroende, respekt och trovärdighet hos friidrottens gräsrötter i Sverige eller de europeiska och internationella friidrottsförbunden så måste man leva som man lär. Den 12 september håller Svenska Friidrottsförbundet digitalt årsmöte. Då väljs förbundsstyrelse med ordförande och gillar man inte utfallet så får man i demokratisk anda verka för en annan kandidat eller själv överväga sitt fortsatta engagemang i styrelsen!

Årsmöteshandlingar:

https://www.friidrott.se/forbundsinfo/arsmotet/2020/intro.aspx

Expressen uppmärksammar frågan:

https://www.expressen.se/sport/friidrott/kan-tvingas-sluta-jag-blir-chockad/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: