Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Världsfriidrottens plan

World Athletics har under sommaren presenterat sin nya strategiska plan för perioden 2020-2023. Den är efter fem år av fokus på konstitutionella reformer mer inriktad på förbundets verksamhet. Planen har en bred och ambitiös ansats där friidrottens alla delar får mer uppmärksamhet och den involverar fler aktörer i samhället. Traditionellt har den internationella friidrotten haft mycket fokus på arenafriidrotten men nu poängterar man med eftertryck att planen omfattar arenafriidrott, långlöpning (road running), terränglöpning, gång, bergs- och traillöpning. Visionen handlar om att skapa en hälsosammare värld och missionen är att växa, inspirera och leda.

Man identifierar sex huvudsakliga intressenter: de 214 medlemsförbunden (med dess likheter och olikheter), sponsorer/partners, media, aktiva, fans och friidrottens folk (medlemmar, funktionärer, ledare etc). Utifrån den bredare definitionen av friidrott och intressentgrupperna vill man engagera fler människor på olika sätt. Som deltagare, åskådare eller partners. Förbundets egna tävlingsarrangemang ska utvecklas, barn i skolåldern ska få testa på friidrott och nationsförbunden ska få mer individuellt stöd utifrån sina behov och önskemål. Hela planen vilar på kärnvärdena respekt, integritet, ledarskap, engagemang, innovation och förträfflighet.

Det är positivt att man från det internationella förbundet nu fokuserar på verksamheten och antar en bredare ansats. Långlöpningen har länge varit en viktig del av friidrotten men något åsidosatt inom förbundsstrukturen, både nationellt och internationellt. Trots dess betydelse för folkhälsan genom alla som motionerar och dess betydelse för föreningars och andra grundorganisationers finansiering. I Sverige är det huvudsakligen ideella föreningar som arrangerar motionslopp medan det i andra länder kan vara andra typer av organisationer, (förbund, företag, stiftelser, löpargrupper, välgörenhetsorganisationer), men där ofta en betydande del av pengarna ändå går tillbaka till idrotten i någon form. I Storbritannien och USA är det tex vanligt att en deltagare i ett långlopp samlar in pengar till forskning eller en organisation som arbetar för ett behjärtansvärt syfte.

Nu kommer det visa sig om de organisatoriska reformerna fungerar i verkligheten då denna ambitiösa plan ska implementeras via det internationella förbundet och dess 214 medlemsförbund. Jag tror inte att man lagt tillräckligt med krut på att reformera de nationella förbunden för att lyckas men det får tiden utvisa!

Läs mer här:

https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/strategic-plans-and-reports

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: